Ukraine melder om russiske troppebevægelser i øst

Skrevet af admin

02/11/2014

Dagens topnyheder

Det ukrainske militær rapporterer om "intense" bevægelser af tropper og udstyr fra Rusland ind i det separatistisk kontrollerede område i den østlige del af landet, hvor oprørerne afholder et stærkt omstridt valg.

- Der er en intens indsættelse af militært udstyr og personel i gang fra den fjendtlige side i Rusland og ind på det territorium, som midlertidig kontrolleres af oprørerne, siger en talsmand for militæret, Andrij Lysenko.

Meldingerne om troppebevægelserne kom mens de pro-russiske separatister stemte ved et valg, hvor der skulle vælges en separatistisk ledelse, som kan bringe området stadigt tættere på Rusland.

De ukrainske myndigheder siger, at de har indledt en efterforskning af søndagens separatistiske valg i den østlige del af landet, som de betegner som forfatningsstridigt og som et "ulovligt forsøg på at tilrane sig magt".

- Afholdelsen af et såkaldt "valg" den 2. november er i strid med forfatningen og minder om et forsøg på at tilrane sig magt, siger sikkerhedstjenesten i Ukraine i en erklæringen.

- Der er indledt en efterforskning, hedder det videre.

Adskillige ukrainske soldater er blevet dræbt forud for valget i det østlige Ukraine.

- I de sidste 24 timer har vores tab inkluderet seks dræbte og 10 sårede, sagde en regeringstalsmand lørdag.

Allerede torsdag blev syv ukrainske soldater dræbt i den østlige del af landet, og de seneste ugers våbenhvile er tæt på at bryde helt sammen. Den blev indgået 5. september mellem regeringen i Kijev og de prorussiske separatister i øst, som siden foråret har kæmpet for selvstændighed.

Det selvbestaltede valg holdes søndag i de østukrainske regioner Lugansk og Donetsk, som kontrolleres af de prorussiske oprørere.

Den ukrainske regering samt FN og EU fordømmer separatisternes valgplaner og vil ikke anerkende resultatet af valget.

Befolkningen i de to regioner er blevet bedt om at vælge nye præsidenter og parlamenter.

Valget bliver ikke overvåget af internationale valgobservatører.

/ritzau/AFP