Ukraine: Ny gasaftale er så godt som på plads

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, siger, at man er nået til enighed om grundelementerne til en ny gasaftale med Rusland.

Det tyder dermed på, at Rusland og Ukraine kan nå frem til en ny kontrakt, der skal løse striden om gasleverancer, inden vinteren sætter ind.

- Vi er blevet enige om hovedtrækkene til en ny gaskontrakt, siger Petro Porosjenko efter et møde i den italienske by Milano.

Her skal aftalen være kommet i hus efter samtaler mellem Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland i forbindelse med det europæisk-asiatiske Asem-topmøde.

Nyhedsbureauet AFP nedtoner dog de ukrainske meldinger. Her citeres Ukraines præsident kun for, at forhandlingerne skrider fremad.

- Der er nogle fremskridt i gas-spørgsmålet, siger Porosjenko ifølge AFP og tilføjer, at finansieringen i en ny kontrakt stadig skal diskuteres.

Rusland lukkede den 16. juni for gassen til nabolandet Ukraine på grund af ubetalte gasregninger, der ifølge Ruslands statslige leverandør, Gazprom, løber op i milliardvis af euro.

Rusland har advaret om, at man vil skrue ned for gasleverancerne til Europa, hvis Ukraine - som det tidligere er sket - tapper gas for de rørledninger, der går fra Rusland via den tidligere sovjetrepublik til Europa.

I 2008 reducerede Gazprom leverancerne til Europa netop på grund af ukrainsk gastapning.

I gaskrisen mellem Rusland og Ukraine har EU ageret som mægler, og ved fredagens møde deltog den tyske forbundskansler, Angela Merkel og den franske præsident, François Hollande

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip