Ukraine og oprørere melder sig klar til våbenhvile

Ukraines hær vil fra tirsdag i næste uge indstille skydningen i hele det krigsramte område i den østlige del af landet.

Det skriver Ukraines præsident, Petro Porosjenko, på sin officielle hjemmeside.

Det sker på grundlag af Minsk-fredsaftale fra september, som Rusland har tilsluttet sig, siger han. Derfor har han taget "foranstaltninger, der skal sikre iværksættelsen af Minsk-aftalen om våbenstilstand med start fra den 9. december".

En kilde i Porosjenkos kontor siger, at det betyder, at Ukraine vil begyndte at trække sine svære våben tilbage fra den østlige frontlinje den 10. december.

Men det kræver, at de prorussiske oprørere overholder våbenhvilen.

Prorussiske oprørere i Østukraine har umiddelbart efter bekræftet, at de vil lade våbnene tie tirsdag den 9. december, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

- Minsk-gruppen, der omfattede vores og de ukrainske militære repræsentanter samt OSCE og russiske mæglere, blev enige om indstille skydningen den 9. december, siger Andrej Purgin, der er formand for separatisternes selvbestaltede parlament i republikken Donetsk, til det russiske nyhedsbureau RIA Novosti.

I den anden oprørsregion, Lugansk, siger oprørslederen Igor Plotnitskij, at der ganske vist blev nævnt en våbenhviledato i december under forhandlingerne, men der blev ikke indgået nogen skriftlig aftale.

Minsk-aftalen siger blandt andet, at der skal etableres en stødpudezone på 30 kilometer mellem de kæmpende parter.

Der har været flere tidligere våbenhviler, som er brudt sammen i løbet af kort tid. Det er kun få dage siden, at parterne erklærede, at de ville respektere en våbenhvile i Lugansk og lufthavnen ved Donetsk.

Otte måneders kampe i det østlige Ukraine har kostet over 4300 livet.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip