Ukraine og Rusland forhandler igen fredag

Kontaktgruppen med repræsentanter for Ukraine, Rusland og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) vil mødes i Minsk i Hviderusland fredag for at drøfte, hvordan kampene i det østlige Ukraine kan stoppes, meddeler det hviderussiske udenrigsministerium.

Det fremgår ikke af erklæringerne fra Minsk, om de prorussiske separatister i Ukraine vil være til stede i forhandlingerne, som er indkaldt, efter at den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, har indkaldt til et hastemøde i kontaktgruppen.

Ruslands særlige udsending til OSCE opfordrer EU og USA til at indstille dets støtte til en "krigende part" i Ukraine, og advarer om, at "det kan komme til en katastrofe," skriver nyhedsbureauet Interfax.

Præsident Vladimir Putin hævder, at en Nato-legion kæmper sammen med de ukrainske styrker i den østlige del af Ukraine, og at den har til formål at inddæmme Rusland.

- Hvem kæmper i det østlige Ukraine? Der er en officiel splittelse i de væbnede styrker, men i et vidt omfang er det såkaldt frivillige, nationalistiske bataljoner. Det er ikke engang en hær. Det er en udenlandsk legion. I dette tilfælde er det en udenlandsk Nato-legion, sagde Putin i en tale i Skt. Petersborg tidligere på ugen.

Lørdag blev 30 mennesker dræbt under et raketangreb fra prorussiske oprørere i den østukrainske havneby Marjupol.

EU er ved at planlægge en række nye økonomiske sanktioner, hvis det bliver nødvendigt - det vil sige, hvis Rusland fortsætter dets aggression. Alle EU's 28 medlemslande skal imidlertid være enige, før sanktionerne kan blive strammet.

Det betyder også, at det kræver fuld enighed, hvis man skal forlænge nogle af de allerede eksisterende runder af sanktioner, der hver løber et år.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip