Ukraine: Oprørere skal totalt afvæbnes får våbenhvile

08/07/2014 17:55

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Ukraine er fast besluttet på, at der ikke blive nogen våbenhvile i den østlige del af landet, medmindre de prorussiske oprørere lægger deres våben.

- Forhandlinger er kun mulige, efter at oprørerne uigenkaldeligt har nedlagt våbnene, siger forsvarsminister Valerij Heletej.

Han tilføjer, at det ikke ligger i kortene at gennemføre en ny ensidig våbenhvile mage til den, som præsident Petro Porosjenko erklærede i slutningen af juni.

Våbenhvilen blev ophævet, da de prorussiske separatister afviste at følge den og i stedet fortsatte deres militære operationer i det østlige Ukraine.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, gentager imens sit krav om en våbenhvile.

- Alt er nødt til at blive lagt til side for at sikre et øjeblikkeligt stop for fjendtlighederne, påpeger han under et besøg i Slovenien uden at nævne en afvæbning af separatisterne.

Ukraine anklager sammen med USA og de europæiske lande Rusland for i al hemmelighed at sende våben og militsfolk over grænsen til Ukraine.

Rusland afviser beskyldningerne.

Ukraines regering har de seneste dage slået tilbage i Donetsk-regionen i det østlige Ukraine, og separatisterne har trukket sig ud af byerne Slavjansk og Kramatorsk og i stedet forskanset sig i millionbyen Donetsk.

Ukrainske medier rapporterer, at der har været en række bombeangreb mod broer og jernbaner i regionen, og at det er oprørene, der står bag, for at forhindre den ukrainske hær i hurtigt at nå frem til Donetsk.

EU overvejer i øjeblikket at udvide listen af russere og prorussiske ukrainere, som skal rammes af sanktioner. I forvejen står 61 personer på EU's sanktionsliste.

EU og USA mener ikke, at Rusland og de prorussiske oprørere viser vilje til at finde en politisk løsning på konflikten.

/ritzau/dpa