Ukraine sigter mod Nato-medlemskab

Den ukrainske regering vil bede landets parlament om at opgive landets status som et såkaldt "ikke-blok" land, der dermed kan bane vejen for, at Ukraine kan søge om medlemskab i Nato.

Sådan lyder meldingen fra den ukrainske premierminister Arsenij Jatsenjuk fredag.

- Regeringen sender et lovforslag til parlamentet om at annullere Ukraines ikke-blok status og genoptage Ukraines kurs mod Nato-medlemskab, siger Arsenij Jatsenjuk.

Den ukrainske premierminister kom med sin melding under et regeringsmøde, og han understregede, at målsætningen for den ukrainske udenrigspolitik er at blive medlem af EU.

Hvis loven bliver vedtaget, vil den forhindre Ukraine i at være i union med Rusland.

- En vedtagelse af loven betyder, at det vil være forbudt for Ukraine at være medlem af Toldunionen såvel som den Euroasiatiske Union samt enhver union, der i bund og grund blot er Ruslands Sovjetunion, siger Jatsenjuk.

Meldingen kom samtidig med, at Nato fredag holdt krisemøde på ambassadørniveau, efter at alliancen torsdag hævdede at have bevis for, at mindst 1000 russiske soldater var indsat på ukrainsk jord for at støtte de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Alliancens generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger på en pressekonference efter mødet, at meldingen fra Jatsenjuk ikke blev drøftet på dagens møde.

- Vi respekterer fuldt ud, hvis det ukrainske parlament beslutter sig for at ændre dets politik, fordi vi tilslutter os princippet om, at alle lande har ret til at bestemme selv, uden indblanding udefra, og vi håber, at andre lande tilslutter sig samme princip, siger Anders Fogh Rasmussen.

Jatsenjuk bad tidligere på ugen Nato om hjælp til Ukraines kamp mod oprørerne i øst, hvor Kijev beskylder Rusland for at sende soldater til Ukraine.

Nato holder topmøde i næste uge i Wales.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip