Ukraine starter undersøgelse efter kupforsøg

Ukraines sikkerhedstjeneste igangsatte søndag en undersøgelse om enkelte politikeres påståede forsøg på at overtage statsmagten.

Der sker samtidig med, at folket demonstrerer i stort omfang mod den siddende præsident, Viktor Janukovitj, og hans beslutning om at droppe en aftale med EU til fordel for Rusland.

Undersøgelsen er sat i gang for at undersøge "de ulovlige handlinger, som visse politikere har lavet med henblik på at overtage statsmagten," siger en talskvinde fra Ukraines Sikkerhedstjeneste (SBU)

Politikerne er ikke navngivet, men undersøgelsen menes at være målrettet oppositionsfolk, der gentagne gange har opfordret Janukovitj til at træde tilbage.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, talte søndag i telefon med Janukovitj, hvor han "mindede om behovet for at respektere civiles rettigheder".

Han oplyste, at EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, rejser til Kijev i løbet af ugen for at hjælpe med at finde en løsning på den politiske krise.

Søndag demonstrerer omkring 200.000 mennesker i hovedstaden, Kijev, fordi præsidenten tidligere har sagt nej til en associeringsaftale og et tættere samarbejde med EU.

Det skete med forklaringer om, at der ikke fulgte penge nok med aftalen, og at der er brug for mere tid til at afklare handelsspørgsmål med Rusland.

I stedet ser Ukraine nu ud til at rykke tættere på Rusland.

Barroso mindede i telefonsamtalen Janukovitj om EU's holdning med hensyn til underskrivelsen af associeringsaftalen.

Demonstranterne flager med ukrainske og EU-flag og fylder hovedstadens ikoniske uafhængighedsplads, hvor protestbevægelsen har oprettet en teltby.

Den fængslede oppositionsleder Julia Timosjenko siger, at oppositionen krævede en "øjeblikkelig" fratræden af præsident Janukovitj.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip