Ukraine vil betale første rate i gasstrid med Rusland

Ukraine vil betale den første rate på 786 millioner dollar (omkring 4,3 milliarder kroner) af sin ubetalte gigantregning for gasleverancer fra Rusland senest mandag.

Men der er fortsat ikke noget afgørende gennembrud i gasstriden, oplyser EU's energikommissær, Günther Oettinger, efter et mæglingsmøde i Berlin.

- Vi har ikke nogen endelig aftale på plads, men der er sket fremskridt, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa og håber på at få løst konflikten inden tirsdag, hvor Rusland ellers har truet med at slukke for gashanerne, hvis ikke Ukraine betaler sin gigantgæld inden da.

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, bekræfter, at Ukraine har meddelt at ville betale den første rate.

Forhandlingerne mellem EU, Rusland og Ukraine fortsætter mandag i Bruxelles, hvor de håber at få en endelig løsning på plads.

Det russiske energiselskab Gazprom bekræfter, at det er villig til at forhandle om en "pakkeløsning" for gasstriden.

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, siger dog, at Ukraine aldrig vil købe gas til den pris, som Rusland kræver.

Den ukrainske overgangsregering har gentagne gange afvist at betale regningen, da Rusland næsten har fordoblet priserne for gassen til Ukraine.

Den russiske energiminister, Aleksander Novak, der fører forhandlingerne på Ruslands vegne i Berlin, siger, at først når pengene er modtaget mandag, vil der blive forhandlet om yderligere leveringer og manglende betalinger.

Det er den ukrainske leverandør Naftogaz, der står for betalingen af den første rate til Rusland, hvilket ifølge EU's energikommissær øger sandsynligheden for en løsning.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip