Ukraine vil rejse international straffesag mod Janukovitj

Ukraines parlament har ved afstemning tirsdag besluttet at gå efter at rejse sag mod den væltede præsident Viktor Janukovitj ved Den Internationale Straffedomstol.

Forslaget, der også omfatter to medlemmer af den væltede præsidents regering, blev vedtaget med 324 stemmer - langt flere end de 226, der ville være nok.

Den Internationale Straffedomstol har ikke modtaget et konkret ønske fra Ukraines regering om at indlede sag mod Viktor Janukovitj, siger en talsmand for domstolen tirsdag.

Janukovitj flygtede fra hovedstaden Kijev, da det hele eskalerede i løbet af sidste uge med voldsomme sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker, som blandt andet brugte snigskytter.

I en resolution fra parlamentet hedder det, at Janukovitj og flere andre er skyldige i drab på flere end 100 ukrainere og andre statsborgere, og at 2000 andre er såret ved de voldsomme sammenstød, der har udspillet sig i landet den seneste tid.

Talsmanden for ICC oplyser, at domstolen tager stilling til, om den vil indlede en undersøgelse af sagen.

Det ukrainske parlament har tirsdag udskudt en planlagt etablering af en overgangsregering, der skal styre landet frem til et præsidentvalg 25. maj.

Oppositionsleder Vitalij Klitsjko har tirsdag sagt, at han vil stille op ved præsidentvalget.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip