Ukraines Klitsjko vil have nyvalg

Kritikken mod Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, buldrer ud af oppositionen efter præsidentens møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Vitalij Klitsjko, leder af Ukraines opposition og verdensmester i boksning, beskylder Janukovitj for at have brugt Ukraine som en bank, der udsteder obligationer for 15 milliarder dollar til russerne.

Han opfordrer Janukovitj til at komme i "ringen" til nyvalg.

- Han har opgivet Ukraines nationale interesser, opgivet uafhængigheden og udsigten til et bedre liv for hver en ukrainer, siger Klitsjko i Kijev, Ukraines hovedstad, hvor demonstranter igen er samlet på Uafhængighedspladsen.

Efter mødet i Moskva kom det frem, at Rusland og Ukraine har indgået en stribe aftaler, herunder aftaler, der giver billigere gas til Ukraine samt olieforsyninger.

Desuden fjernes en række handelshindringer, og Rusland køber så også ukrainske statsobligationer for de 15 milliarder dollar - omkring 83 milliarder kroner.

Oppositionen i Ukraine er stærkt utilfreds med, at Janukovitj i november i sidste øjeblik besluttede, at Ukraine ikke skulle indgå en handels- og associeringsaftale med EU.

I stedet ser han på et tættere samarbejde med Rusland.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip