Ukraines kystvagt forlader havne på Krim

Ukraine siger søndag, at dets flåde på 10 krigsskibe ikke har forladt havnebyen Sevastopol på Krim-halvøen, og at de ukrainske styrker forbliver loyale over for det ny styre i Kijev.

Tidligere søndag var der oplysninger fremme om, at den ukrainske kystvagt havde fjernet dens fartøjer fra to russiske havne på Krim-halvøen og i stedet placeret dem på andre baser ved Sortehavet.

Meldingen kunne opfattes som et tegn på, at de russiske styrker fortsætter med at indtage af den isolerede halvø, hvor også den russiske sortehavsflåde holder til i Sevastopol.

I en udtalelse siger de ukrainske grænsevagter, at fartøjerne fra havnebyerne Kerch og Sevastopol er flyttet til Odessa og Mariupol.

Ud over situationen på Krim skal der ikke være problemer ved andre af Ukraines grænser, lyder det i udtalelsen.

Tidligere søndag skal russiske militærfolk have konfiskeret pistoler, rifler og ammunition fra en ukrainsk flådebase og en radarstation på Krim-halvøen.

Samtidig skal en anden gruppe russiske militærfolk have inddraget våben fra et militær radaranlæg i byen Sudak, der ligger omkring 100 kilometer sydøst for Simferopol.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har erklæret, at han har ret til at invadere Ukraine for at beskytte russiske statsborgere på den autonome halvø, hvor en prorussisk regering i denne uge har sat sig på magten og bedt Moskva om hjælp.

Lørdag fik Putin parlamentets overhus' enstemmige tilladelse til at bruge væbnede styrker i Ukraine, hvilket har udløst bred international fordømmelse.

Russiske styrker har indtaget Krim, hvor Rusland har sin flådebase ved Sevastopol, men har indtil videre afholdt sig fra officielt at gå ind i andre dele af det uroplagede naboland.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip