Ukraines militær kræver handling fra præsidenten

Ukraines hær opfordrer fredag landets præsident, Viktor Janukovitj, til at tage "øjeblikkelige skridt" for at lette den voldsomme uro i landet.

- Soldater og ansatte i Ukraines væbnede styrker har opfordret den øverstbefalende til - inden for rammerne af den eksisterende lovgivning - at tage skridt mod at stabilisere situationen i landet og nå enighed i samfundet, lyder det i en udtalelse fra hæren.

Udmeldingen kommer dagen efter, at den omstridte leder tog sygeorlov og samtidig med, at demonstranter nægter at forlade besatte bygninger.

Den ukrainske hær har tidligere slået fast, at den ikke ville blande sig i demonstrationerne, der brød ud i november, efter at Janukovitj i slutningen af november lagde en associeringsaftale med EU på is.

Siden har demonstrationerne udviklet sig til et krav om præsidentens afgang.

Hæren understreger i sin udtalelse, at besættelsen af regeringsbygningerne er uacceptabel og advarer mod, at "yderligere eskalering af konfrontationen vil true landets territoriale integritet".

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, understreger, at hæren må afholde sig fra indblanding.

- Ukraines militær er højt respekteret og må forblive neutral. Jeg fortsætter med at følge udviklingen med bekymring, skriver han på Twitter.

På trods af sin sygdom har præsident Janukovitj fredag eftermiddag underskrevet en lov, der tilbyder amnesti til tilbageholdte oppositionsaktivister.

Loven, der blev vedtaget i parlamentet onsdag, bliver dog mødt med kritik fra aktivister, idet den er betinget af, at de offentlige bygninger, de har besat, rømmes.

Demonstranterne vil også skulle forlade gader og pladser, de har besat, "ud over de steder, hvor fredsommelige demonstrationer finder sted".

Den ukrainske oppositionsleder, Vitalij Klitsjko, mødes lørdag med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, hvilket med sikkerhed vil vække vrede i Moskva, der entydigt har frarådet indblanding fra udlandet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip