Ukraines parlament afskediger forsvarsminister

Ukraines parlament afskedigede tirsdag landets fungerende forsvarsminister, Igor Tenjukh, for hans håndtering af krisen på Krim efter russernes annektering af halvøen.

Mindst 228 delegerede i parlamentet, der har 450 pladser, stemte for afskedigelsen, som fandt sted, kort efter forsvarsministeren havde indgivet sin anmodning om at træde tilbage.

De delegerede vedtog derefter at gøre general Mykhailo Koval til ny fungerende forsvarsminister, efter at denne var blevet foreslået af den fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov.

Koval var i overskrifterne tidligere i denne måned, da han kortvarigt blev bortført af prorussiske militsfolk nær Jalta på Krim.

Ukraines reelle tab af Krim har været et hårdt psykologisk slag for store dele af befolkningen.

I de væbnede styrker er der blevet klaget over manglende beslutsomhed og forvirring hos de øverst ledere i de væbnede styrker under krisen på Krim.

Ukraine meddelte mandag, at det trækker alt militær væk fra Krim-halvøen.

- Regeringen har instruktioner om at forflytte soldaternes familier og alle andre, som i dag bliver tvunget til at forlade deres hjem efter pres og aggression fra den russiske hærs besættelsesstyrke, hedder det i en ukrainsk erklæring.

Allerede i begyndelsen af måneden opnåede de russiske styrker fuldstændig operativ kontrol over Krim-halvøen, da der var blevet sendt tusindvis af russiske marinesoldater og styrker fra luftvåbnet til halvøen, hvor den russiske sortehavsflåde er baseret.

Det er knap nok en måned siden, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, fik bemyndigelse af det russiske parlament til at anvende magt i Ukraine.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip