Ukraines parlament fyrer efterretningschefen

Skrevet af admin

18/06/2015

Mest læste i dag

Efter lang tids stridigheder har parlamentet i Ukraine fyret landets magtfulde efterretningschef, Valentyn Nalyvajtjenko.

Det sker, efter at han er kommet i konflikt med både Ukraines præsident, Petro Porosjenko, og landets chefanklager.

Porosjenko siger på Twitter, at parlamentet efter hans anmodning har afsat efterretningschefen. 248 af parlamentets 450 medlemmer stemte for fyringen.

Fyringen afspejler ifølge AFP, at toppen i Ukraine fortsat er afhængig af alliancer, der minder om klaner, og kritikere siger, at det trækker opmærksomheden væk fra de ellers meget store problemer, landet står i i forbindelse med prorussiske oprørere i den østlige del af Ukraine.

Forud for fyringen torsdag føg det i luften med beskyldninger om korruption og politiske intriger.

Ukraines sikkerhedstjeneste, SBU, overtog efter opløsningen af Sovjetunionen for knapt 25 år siden de opgaver, som den sovjetiske efterretningstjeneste KGB's indenrigsafdeling havde.

Det gælder blandt andet overvågning og ret til anholdelser.

Den 49-årige Valentyn Nalyvajtjenko blev udpeget til posten som efterretningschef tre måneder før, at Porosjenko vandt valget i maj 2014.

Nalyvajtjenko er ikke blevet regnet som en mand, der har stået den provestlige præsident særlig nær.

Han har tidligere været chef for SBU. Det var fra 2006 til 2010. Det menes, at han har samlet en strøm af informationer om korrupte aftaler med deltagelse af både tidligere og nuværende parlamentarikere og regeringsmedlemmer.

Fyringen kommer 14 måneder inde i Ukraines konflikt med de prorussiske oprørere, der støttes af Rusland.

Samtidig fortsætter Ukraines økonomi med at få det værre, hvilket blandt andet skyldes, at landet ikke har gennemført reformer, som Den Internationale Valutafond (IMF) har anbefalet.

/ritzau/AFP