Ukraines præsident beder premierminister gå af

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, beder premierminister, Arsenij Jatsenjuk, om at træde tilbage, skriver AFP.

Porosjenko siger, at Jatsenjuk bør træde tilbage, da han har mistet parlamentets tillid, siger præsidentens talsmand.

Udtalelsen er også rettet mod Ukraines rigsadvokat, Viktor Shokin, der har taget konsekvensen og nu går af ifølge den ukrainske avis Ukrainska Pravda, skriver Reuters.

Shokins talsmand har dog afvist at kommentere sagen.

Inden Porosjenkos udtagelse har parlamentarikere sagt, at de har underskrifter nok til at stille et mistillidsvotum til premierministeren.

- Vi har nok underskrifter til at få udløst mistillidsafstemningen, sagde parlamentarikeren Mustafa Naijem fra præsident Petro Porosjenkos store parti tidligere på dagen.

Meget tyder også på, at mistillidsafstemningen allerede kan finde sted senere tirsdag.

Lederen af Ukraines største parti, Jurij Lutsenko, udtaler, at man nu vil forsøge at få mistillidsafstemningen gennemført hurtigst muligt.

Samtidig Ukraines parlament lagt et udkast til en mistillidserklæring ud på parlamentets hjemmeside, hvilket baner vej for at en egentlig afstemning kan finde sted, skriver Reuters.

Mange iagttagere har forudsagt, at et mistillidsvotum er på vej, efter at Den Internationale Valutafond (IMF) har truet med at tilbageholde det meste af et nødlån på omkring 117 milliarder kroner, hvis ikke politiske reformer bliver sat i værk.

I begyndelsen af februar gik økonomiminister Aivaras Abromavicius af i protest mod, at han ikke fik lov til at gennemføre de reformer, som IMF og EU forventer af Ukraine.

Mandag trådte endnu en højtstående ukrainer tilbage i protest mod den udbredte korruption, som både Jatsenjuk og den provestlige præsident Petro Porosjenko bliver beskyldt for at se gennem fingre med i større eller mindre grad.

Arsenij Jatsenjuk har siden februar 2014 været Ukraines premierminister.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip