Ukraines præsident fordømmer vold mod demonstranter

Skrevet af admin

|

01/12/2013

Dagens topnyheder

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, fordømmer politiets brug af vold over for demonstranter, som tidligt lørdag morgen protesterede mod regeringen på en central plads i hovedstaden Kijev.

Han kræver en uvildig undersøgelse, så de ansvarlige kan blive stillet til ansvar.

Flere tusinde mennesker var fredag aften samlet i centrum af Kijev for at protestere mod, at Ukraine ikke som ventet underskrev en samarbejdsaftale med EU ved et topmøde i Litauen. Der var højlydte krav om nyvalg og generalstrejker.

Omkring 1000 af demonstranterne blev efter demonstrationen på byens centrale plads. Lørdag morgen gik politiet brutalt til værks for at få spredt menneskemængden, og adskillige personer blev kvæstet.

Urobetjentene brugte både knipler og affyrede tåregas under aktionen.

- Vi dansede, hoppede og råbte fredelige slagord. De begyndte at slå på alle uden at tage nogen hensyn. De slog på ældre, unge piger og til og med et barn. Hele hans ansigt var dækket af blod, siger den 17-årige Maria Tsjalykh.

Hun besvimede under konfrontationen og havnede i en ambulance.

- Jeg er dybt oprørt over de hændelser, der fandt sted på Uafhængighedspladsen. Jeg fordømmer de handlinger, som førte til sammenstød og menneskelige lidelser, hedder det i en erklæring fra præsidenten lørdag aften.

Han forlanger en "hurtig og objektiv" redegørelse fra den ukrainske statsanklager om de blodige begivenheder "med henblik på at straffe de ansvarlige".

Men ifølge Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, er det sandsynligvis Janukovitj selv, som har beordret politiet til at opløse demonstrationen.

Han henviser til blandt andet til, at Ukraines statsminister, Mykola Azarov, meget tydeligt har taget afstand til magtanvendelsen.

- Præsident Janukovitj har bragt landet i en meget vanskelig situation både økonomisk og politisk, siger Carl Bildt til nyhedsbureauet TT.

Både USA og EU har fordømt myndighedernes brug af vold.

Oppositionspartierne i Ukraine har varslet nye protester søndag.

/ritzau/