Ukraines præsident fremlægger fredsplan på 14 punkter

Ukraines præsident har fredag fremlagt sin plan for fred i det østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister de seneste måneder har holdt skansen, efter at de erklærede uafhængighed tidligere på året.

Petro Porosjenkos plan, der har 14 punkter, lægger blandt andet op til, at separatisterne, som ikke har begået "alvorlige forbrydelser", slipper for retsforfølgelse.

Samtidig skal der sikres en korridor, så "væbnede russiske og ukrainske soldater kan komme væk" fra konfliktzonen.

Af planen fremgår ligeledes, at man vil decentralisere statsmagten gennem forfatningsreformer - et punkt som regeringen i Kijev tidligere har lovet.

Porosjenko har diskuteret planen to gange telefonisk med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

De seneste dage har været blandt de blodigste i den månedlange konflikt mellem separatister og ukrainske sikkerhedsstyrker.

Torsdag blev 300 prorussere dræbt ifølge regeringshæren. Antallet bekræftes ikke af separatisterne, men en oprørsleder siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at de har "lidt store tab".

Syv ukrainske soldater har mistet livet i de igangværende kampe ved Krasnij Liman, som de seneste to dage har været centrum for kampene.

Regeringshæren har gradvist presset de prorussiske separatister, som greb til våben, efter at den russiskvenlige Viktor Janukovitj blev drevet på flugt og væltet fra præsidentposten i februar.

Først erklærede sortehavshalvøen Krim uafhængighed efter en folkeafstemning og blev siden optaget som del af Rusland.

Dernæst erklærede selvudnævnte oprørsledere uafhængighed i de østlige regioner Lugansk og Donetsk efter lignende folkeafstemninger. De erobrede samtidig lokale regeringskontorer i øst.

Ukraines fungerende forsvarsminister sagde fredag til parlamentet i Kijev, at sikkerhedsstyrkerne har generobret kontrollen over den fælles grænse med Rusland.

- Vore styrker har fuldendt ringen om den konfliktplagede region og sikret Ukraines statsgrænse. I sidste uge lukkede vi for muligheden for transport af militært udstyr fra Rusland til Ukraine, siger Mykhailo Koval.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip