Ukraines præsident fyrer sin ambassadør i Danmark

Skrevet af admin

20/03/2014

Mest læste i dag

Den ukrainske ambassadør i Danmark, Mikola Skuratovskij, er blevet fyret af Ukraines fungerende præsident.

Det skriver det ukrainske nyhedsbureauet Interfax.

Den ukrainske præsident, Oleksandr Turtjynov, har desuden valgt at fyre landets ambassadører i henholdsvis Sverige og Polen, rapporterer nyhedsbureauet.

For et par måneder siden var Mikola Skuratovskij indkaldt til samtale i Udenrigsministeriet i kølvandet på de voldsomme kampe, der dengang prægede hovedstaden Kijev.

Ministeriet gav ved samtalen udtryk for dyb bekymring over udviklingen i landet.

- Jeg tager kraftigt afstand fra den voldsomme voldsanvendelse, som vi har set i de seneste dage, sagde den daværende udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF).

Knap en måned senere insisterede Mikola Skuratovskij i et interview med Ritzau på, at den nu væltede præsident, Viktor Janukovitj, og politiet havde ret til magtanvendelserne, hvis situationen talte for det.

- Jeg kan ikke sige, om politiet benytter sig af fysisk magtanvendelse. Efter min opfattelse vil det være et modtræk, fordi politiet er nødt til at prøve at beskytte sig selv, sagde han 20. februar til Ritzau.

I samme forbindelse mente ambassadøren at vide, at det var en gruppe af radikale ekstremister fra den ukrainske højrefløj, der primært stod bag konflikten og de fortsatte kampe i Kijevs gader.

- Det skal dog understreges, at det ikke er samtlige demonstranter, som er en del af den radikale højrefløj.

- Men nogle af dem er, og det er min opfattelse - ligesom hos alle fornuftige ukrainere - at det er denne gruppe, der bærer skylden. Lige nu tror de, at alt ville være fint, hvis de fik deres vilje, og at de gør det rigtige, sagde ambassadøren.

/ritzau/