Ukraines præsident havde golfbane og zoo ved sin bolig

Ukraines afsatte præsident, Viktor Janukovitj, har levet i vild luksus i sin private bolig på en kæmpe grund, der blandt andet havde egen golfbane og en zoologisk have.

Lørdag fik offentligheden adgang til boligen, mens Janukovitj menes at være flygtet til den prorussiske østlige del af landet.

Tusindvis af borgere mødte op for at se den overdådige, forladte bolig, der ligger omkring 15 kilometer fra Kijev og lørdag blev indtaget af demonstranter.

- Jeg er i chok, sagde pensionisten Natalja Rudenko, mens hun så ud over de velplejede plæner med statuer af kaniner og rådyr.

- Hvordan kan en person have så meget i et land, hvor der er så meget fattigdom - han bliver nødt til at være syg mentalt. Verden bliver nødt til at se dette og stille ham til ansvar, mener hun.

Åbningen af boligen skabte lange køer af nysgerrige foran residensens store jernporte.

- Bare rolig, alle får mulighed for at komme indenfor - her er stort nok til alle, sagde en oppositionsaktivist til de ventende gennem en megafon.

Boligen var tidligere stærkt bevogtet af sikkerhedsfolk, men er nu under kontrol af Janukovitjs modstandere, der synes at være blevet bekræftet i mistanken om korruption i en kolossal størrelsesorden.

Officielt modtog Janukovitj en løn på knap 550.000 kroner om året.

Modstanderne patruljerede området, så folk ikke skulle plyndre bygningerne under deres besøg. Der var således opsat skilte ved indgangen med ordene "Folk, ødelæg ikke dette bevis for tyvagtig arrogance".

I en hangar-lignende lade kunne de besøgende klappe geder, rådyr og får i eks-lederens private dyrepark. I nærheden havde han påfugle i bur.

På lange stier kunne folk slentre langs en vand-promenade op til en helikopterlandingsbane, over broer, forbi en indhegning med heste, en golfbane og en stor garage med et museum af Sovjet-militærkøretøjer.

Tilmed havde præsidenten en flydende festsal, der var bygget som en galeon.

- Det var virkelig det værd, når man ser dette, siger Bogdan Pantjysjin om de voldsomme protester i Kijev, der har kostet mange livet.

- Hvis bare de hundrede mennesker, der døde, kunne se dette. Jeg tror, at de ville sige det samme, siger han.

59-årige Viktor Kovaltjuk ryster på hovedet over den voldsomme overdådighed:

- Det her bør blive omdannet til et hospital, et børnehjem eller noget til de folk, der døde eller blev såret i protesterne.

- Uanset hvad, skal det gives til folket. Det blev bygget med vores penge, så det bør tjene os i sidste ende, mener han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip