Ukraines præsident varsler angreb: Afblæser våbenhvile

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, vil ikke forlænge våbenhvilen med prorussiske separatister. I stedet vil de ukrainske styrker genoptage den militære operation i den urolige østlige del af landet.

- Vi vil angribe og befri vores landområder. Beslutningen om ikke at forlænge våbenhvilen er vores svar til terrorister, militante og marodører (deserterede soldater, red.), siger Petro Porosjenko i en tale til nationen.

Her siger han også, at chancen for at nå til enighed om en fredsaftale i det østlige Ukraine er gået tabt på grund af "kriminelle handlinger".

- Den unikke mulighed for at implementere en fredsaftale blev ikke udnyttet. Det skete på grund af militantes kriminelle handlinger. De stod offentligt frem og erklærede, at de ikke var villige til at støtte fredsplanen som helhed og våbenhvilen i særdeleshed, siger han.

Porosjenko beskylder samtidig Rusland for at puste til ilden i de urolige områder.

Våbenhvilen, der blev ensidigt erklæret af Porosjenko 20. juni og havde til formål at give mulighed for netop fredsforhandlinger med de prorussiske oprørere, udløb mandag aften dansk tid.

Det står dog klart, at våbenhvilen ikke har kunnet forhindre drab i de berørte områder. Ifølge Ukraines udenrigsministerium er 27 ukrainske soldater blevet dræbt, siden våbenhvilen blev sat i værk.

- Efter at have undersøgt situationen har jeg som øverstkommanderende for de væbnede styrker besluttet ikke at forlænge den ensidige våbenhvile, lyder det fra Porosjenko.

Få timer forinden havde han ellers talt med blandt andre Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at arbejde for en forlængelse af våbenhvilen.

I et telefonmøde, der også omfattede Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, blev Putin og Porosjenko enige om at arbejde på vedtagelsen af en gensidig våbenhvile mellem de ukrainske myndigheder og separatisterne.

EU truer Rusland med nye, strammere sanktioner, hvis ikke de prorussiske separatister nedtrapper konflikten i Donetsk og Lugansk.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip