Ukraines præsident: Vi underskriver EU-aftale 27. juni

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, siger ifølge Reuters, at han fredag 27. juni vil underskrive en handels- og associeringsaftale med EU i forbindelse med et topmøde blandt EU's stats- og regeringschefer.

Desuden lover præsidenten, at landets nye udenrigsminister, Pavlo Klimkin, vil fremlægge en fredsplan for de separatistiske områder i øst ved EU's udenrigsministermøde i Luxembourg allerede på mandag.

Det udløste voldsomme protester i den ukrainske hovedstad, Kijev, da daværende præsident Viktor Janukovitj i november sidste år med kort varsel afviste at underskrive frihandelsaftalen, som var blevet forhandlet på plads med EU allerede et år forinden.

Underskrivelsen skulle efter planen være sket på et topmøde i den litauiske hovedstad, Vilnius, med deltagelse af alle EU-lande og andre lande i EU's østlige partnerskab.

Den folkelige reaktion kulminerede i februar med, at Janukovitj flygtede.

I marts annekterede Rusland den ukrainske Krim-halvø, og det forværrede forhold mellem Rusland og Vesten har siden domineret den internationale dagsorden.

Allerede senere i marts gik EU i gang med at forberede en større hjælpepakke til Ukraine, heriblandt en hurtig, ensidig afskaffelse af stort set al importtold på varer fra Ukraine. På et topmøde i marts skrev EU og Ukraines midlertidige regeringsleder under på de politiske dele af associeringsaftalen.

Samtidig med det styrkede bånd til Ukraines nye politiske ledere har både EU og USA optrappet deres sanktioner mod Rusland. Der er i første omgang tale om sanktioner rettet mod virksomheder og enkeltpersoner. Men der er også en løbende debat om mere omfattende sanktioner mod hele sektorer af russisk økonomi.

Blandt europæiske diplomater i Bruxelles er der en kraftig forventning om, at næste uges underskriftceremoni vil blive mødt med kraftige reaktioner fra Rusland.

Også Georgien og Moldova ventes fredag i næste uge at skrive under på tilsvarende frihandels- og associeringsaftaler med EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip