Ukraines præsident vil i freds-dialog med oprørere

Prorussiske separatister i Ukraine, som ikke er blandet ind i "drab og tortur" kan forhandle om fred med Ukraines præsident, Petro Porosjenko, siger præsidenten søndag.

Porosjenkos initiativ kommer få dage efter, at han indførte en midlertidig ensidig våbenhvile, som oprørerne dog ikke har taget til sig.

- Jeg er klar til at tale med dem, der har begået fejl og som fejlagtigt har stået på separatisternes side. Undtagen selvfølgelig de personer, som har været involveret i terror-aktioner, drab og tortur, siger Porosjenko i en tale.

I talen fremlagde han sin fredsplan, som skal stoppe de blodige kampe, som har hærget i særligt den østlige del af landet.

- En fredelig løsning er vores plan A. Men de, der har planer om at deltage i fredelige forhandlinger blot for at købe tid eller omgruppere deres tropper, skal vide, at vi har en detaljeret plan B. Jeg vil ikke tale om denne nu, fordi jeg tror på, at vi finder ud af en fredelig løsning, siger Porosjenko.

Regeringen har i de seneste måneder benyttet sig af en antiterror-operation for at slå oprøret ned, men prorussiske separatister har taget kampen op, og det anslås, at omkring 375 mennesker har mistet livet, mens tusindvis er flygtet fra området.

En del af fredsplanen er yderligere, at det ukrainske parlament vil udarbejde et lovforslag, som giver amnesti til "de medlemmer af ulovlige bevæbnede formationer, der ikke har dræbt civile eller ukrainske soldater".

Derudover skal de lokales ret til at bruge det russiske sprog forankres i forfatningen - et punkt der har udgjort et af de store problemer i landets øst-vestlige konflikt.

Den midlertidige våbenhvile er blevet modtaget lunkent af Rusland, og søndag oplyser den russiske præsident, Vladimir Putin, at Rusland har observeret kamphandlinger i Ukraine.

- Desværre ser vi episoder, der fortæller os, at kampene stadig står på. I aftes så vi aktiv brug af artilleri fra den ukrainske side af konflikten, siger Putin søndag til tv-kanalen Rossiya-24 ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er nødt til at sikre, at alle kamphandlinger stoppes, tilføjer præsidenten.

Han peger blandt andet på, at "fredelig dialog" mellem Kijev og det østlige Ukraine bør indledes straks.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip