Ukraines premierminister tager til EU-topmøde

Den nyligt udnævnte premierminister for Ukraine, Arsenij Jatsenjuk, skal torsdag flyve til Bruxelles for at mødes med EU-landenes ledere, skriver AFP tirsdag.

Mødet vil finde sted ved begyndelsen af et topmøde mellem EU's stats- og regeringschefer om krisen i Ukraine.

- EU-ledere vil diskutere situationen i Ukraine med premierminister Jatsenjuk i Bruxelles inden det ekstraordinære topmøde, skriver EU-præsident Herman Van Rompuy på Twitter tirsdag.

Mandag fordømte EU's udenrigsministre og EU's udenrigschef, Catherine Ashton, den russiske brug af militær magt i Ukraine efter et hasteindkaldt møde, og varslede forskellige sanktioner mod Rusland, hvis der ikke skete en hurtig nedtrapning af situationen.

Det er blandt andet eventuelle sanktioner, EU-lederne skal diskutere torsdag på topmødet, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) også deltager.

De næste dage vil der ud over topmødet også blive holdt to møder i Nato-regi. Det første vil være blandt ambassadører fra EU og Nato først på eftermiddagen onsdag.

Det næste vil finde sted senere på eftermiddagen mellem Ruslands ambassadør Aleksander Gusjko og Natos 28 ambassadører.

Tirsdag holdt Nato et møde blandt Nato-ambassadørerne, hvor konklusionen blev, at Nato står sammen i solidaritet i den dybe krise, og at de vil optrappe vurderingen af krisens indvirkning på alliancens sikkerhed.

Mødet blev holdt på opfordring fra Polen med henvisning til artikel fire i Atlantpagten, som giver alle Nato-lande mulighed for at bede om konsultationer med de øvrige allierede, hvis landet føler sig truet.

Efter at have mødtes med EU-lederne torsdag, er det planen, at Arsenij Jatsenjuk tager videre til det konservative EPP' s partimøde i den irske hovedstad, Dublin, hvor flere af de andre EU-ledere også vil deltage.

Ifølge partiets eget program, vil også den nyligt løsladte tidligere premierminister i Ukraine Julia Timosjenko deltage og tale ved partimødet allerede torsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip