Ukraines premierminister trækker sig fra posten

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, er torsdag trådt tilbage, efter at to af partierne i hans koalitionsregering tidligere på dagen trak deres støtte til regeringen.

- Jeg træder tilbage i forlængelse af kollapset i koalitionsregeringen og blokeringen af regeringens initiativer, sagde han i parlamentet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det åbner for, at præsident Petro Porosjenko nu kan udskrive parlamentsvalg, hvis der ikke kan dannes en ny flertalskoalition.

Både politikere og aktivister har længe ønsket, at parlamentet skal sammensættes på ny - især efter at det splittede land i slutningen af maj valgte Petro Porosjenko som ny præsident.

De to partier er henholdsvis Svoboda-partiet og Udar-partiet, der er ledet af den tidligere verdensmester i boksning Vitalij Klitsjko. De siger, at deres træk skal rense parlamentet i Kijev for "Moskva-agenter"

- Vi mener, at med den nuværende situation bør parlamentet ikke eksistere, når det beskytter kriminelle og Moskva-agenter og nægter at fratage immuniteten fra de personer, som arbejder for Kreml, siger Oleh Tjahnybok, der er formand for Svoboda-partiet.

Præsident Porosjenkos forgænger på posten, den prorussiske Viktor Janukovitj, blev i februar væltet, men både Svoboda-partiet og Udar-partiet anklager hans støtter i parlamentet for at hæmme parlamentets arbejde.

Ifølge Ukraines forfatning har parlamentet nu 30 dage til at forsøge at danne en ny koalition. Hvis det ikke lykkes, kan præsidenten opløse parlamentet og udskrive valg.

Dermed ser det ud til, at befolkningen i det splittede land skal til stemmeboksen i løbet af sensommeren eller efteråret.

Formanden for det ukrainske parlament, Oleksander Turtjinov, foreslår torsdag, at der vælges en midlertidig, teknokratisk premierminister.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip