Ukraines Timosjenko kræver handling fra verden

Tidligere premierminister i Ukraine Julia Timosjenko opfordrer torsdag verdens ledere til handling, efter at parlamentet på den ukrainske halvø Krim tidligere på dagen besluttede at lade sig indlemme i Rusland og afholde en folkeafstemning om tilslutning til Rusland.

- Hvis vi tillader, at Rusland den 16. marts afholder en folkeafstemning om indlemningen af Krim under trusler om magtanvendelse, vil vi miste Ukraine og stabilitet i resten af verden, siger Timosjenko, ifølge Reuters, under de europæiske konservative, EPP's, partikongres i Dublin.

Dermed henviser hun til, at hun mener, at folkeafstemningen er orkestreret af Rusland.

Sammen med oppositionsleder og tidligere bokser, Vitalij Klitstjko, var hun inviteret til at tale om udviklingen i Ukraine.

Udtalelserne kom kort tid efter, at EU's 28 stats- og regeringschefer afsluttede et hasteindkaldt møde i Bruxelles.

Her blev det besluttet, at EU suspenderer forhandlinger med Rusland om visumliberalisering og om en ny samarbejdsaftale, kendt som The New Agreement.

- Hvis der ikke er rettidig støtte til Ukraine, reel støtte, så er det svært at forudse konsekvenserne af passiviteten, siger en tydelig bevæget Timosjenko med den karakteristiske hårfletning.

Den nyligt løsladte Timosjenko mener, at Ukraine er for svag til at sætte sig op imod Rusland alene, men at man ikke skal udelukke brugen af militær magt.

To gange tidligere har hun været premierminister, og hun er en af favoritterne til at blive Ukraines næste præsident.

/ritzau/

 

Dagens Gossip