Ukrainsk militær gør klar til at omringe Donetsk

Det ukrainske militær har samlet kampvogne og bevæbnede køretøjer 20 kilometer syd for den østukrainske by Donetsk, som kontrolleres af prorussiske separatister.

Planen er ifølge soldaterne at omringe Donetsk og nabobyen Lugansk, som også kontrolleres af separatisterne.

Ifølge en journalist fra nyhedsbureauet AFP har militæret samlet kampvognene og de bevæbnede køretøjer i en 1,5 kilometer lang kolonne i en forstad til Donetsk, som har omkring en million indbyggere. Militæret har angiveligt ikke mødt nogen modstand endnu.

Donetsk betegnes som separatisternes højborg, efter at de 5. juli forlod nabobyen Slavjansk og en række andre østukrainske byer for at trække sig tilbage til Donetsk.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, kaldte det en sejr af "enorm symbolsk betydning", men separatisterne hævder, at tilbagetoget var "taktisk".

Porosjenko forsikrede søndag 6. juli om, at løkken skulle strammes om "terroristerne", og at militærets operation skulle fortsætte for at "befri Donetsk- og Lugansk-regionerne".

Porosjenko har dog afvist et luftangreb af hensyn til den store civile befolkning i byerne. Derimod har militæret ifølge nyhedsbureauet Reuters varslet en "ubehagelig overraskelse" for separatisterne i kampen om at "befri" byerne.

Ud over Donetsk kontrollerer separatisterne fortsat byen Lugansk og en række mindre byer i det østlige Ukraine.

Her er tre ukrainske soldater blevet dræbt og 27 såret i kampe med separatister onsdag og torsdag, oplyser militæret. To af soldaterne blev dræbt i en vejsidebombe, mens den tredje blev skudt og dræbt af separatister med maskinpistoler nær Lugansk.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip