Ukrainsk oligark slipper fri mod kæmpe-kaution

Den ukrainske industrifyrste Dmytro Firtasj, der er eftersøgt af USA, er blevet løsladt i Østrig efter at have betalt en kaution på 933 millioner kroner.

Det oplyser en domstol i Wien.

- Kautionen blev overført til Wiens regionale domstols bankkonto, efter at dens gyldighed blev undersøgt af politiet, meddeler domstolen.

Den politimyndighed, som skulle garantere for beløbet, var en afdeling, der beskæftiger sig med hvidvaskning af penge.

Den 48-årige Firtasj anses for en af Ukraines mest indflydelsesrige oligarker.

Han blev anholdt i Wien den 12. marts efter anmodning fra USA, der siden 2006 har haft en korruptionssag kørende imod ham.

Domstolen har afkrævet Firtasj et løfte om, at han ikke forlader Østrig.

Firtasj, der styrer energiselskaber, kemivirksomheder og medier, støttede den nu fordrevne ukrainske præsident Viktor Janukovitj. Han regnes som en af landets rigeste mænd.

I USA er han under anklage for bestikkelse og for at have dannet en kriminel organisation. Selv siger han, at hans fængsling i Østrig er politisk motiveret.

I sidste uge tog de østrigske myndigheder det første skridt til at udvise Firtasj til USA, men den endelige afgørelse er ikke taget endnu. Den 48-årige oligark har på forhånd bebudet at anke en afgørelse, der går ham imod.

Firtasj sættes i forbindelse med den russiske mafia-konge Semjon Mogilevitj, som lever frit og uantastet i Moskva, selv om han optræder på det amerikanske forbundspoliti FBI's liste over de 10 mest eftersøgte personer.

Kautionen på 125 millioner euro - svarende til 933 millioner kroner - er den højeste i Østrig nogensinde.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip