Ukrainsk præsident gør klar til at forlænge våbenhvile

Når Ukraines præsident, Petro Porosjenko, fredag aften er vendt hjem til Kijev fra Bruxelles, vil han beslutte, hvorvidt han forlænger en ensidig våbenhvile i det østlige Ukraine med tre dage.

- Det er mig, der vil tage beslutningen, når jeg er kommet hjem. Jeg vil konsultere forsvarsministeren og andre fra forsvars- og sikkerhedsrådet.

- Men tiden (for våbenhvilen, red.) udløber i dag 27. juni klokken 22.00, så beslutningen vil blive taget i dag, siger Porosjenko på et pressemøde ved et EU-topmøde i Bruxelles, hvor han har sat sin underskrift på sidste del af en stor samarbejdsaftale med EU.

En anonym europæisk diplomat siger til nyhedsbureauet Itar-Tass, at Porosjenko har fortalt EU's stats- og regeringschefer, at han vil forlænge våbenhvilen med 72 timer.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han vil byde en forlængelse af våbenhvilen velkommen - dog med visse forbehold.

- Vi håber, at dette ikke kun betyder en udskydelse af et ultimatum i tre dage, siger han.

Våbenhvilen blev indført af Porosjenko sidste fredag. Reaktionen fra Rusland var, at det ikke lød som en udstrakt hånd, men mere som et ultimatum for militser i det sydøstlige Ukraine til at aflevere deres våben.

Fredag har EU-lederne sat samme frist på tre dage for Rusland og de prorussiske separatister i det østlige Ukraine til at rette ind og acceptere våbenhvilen.

Hvis ikke de stridende parter senest 30. juni lever op til fire konkrete krav, er EU-lederne klar til at samles med kort varsel for at drøfte en skærpelse af sanktionerne.

Sådan lyder det i topmødets konklusionstekst, der er vedtaget, efter at lederne har haft en længere drøftelse med Porosjenko, som er kommet med sin vurdering af situationen i sit kriseplagede hjemland.

Porosjenko siger efter drøftelsen, at han er glad for, at lederne står klar med yderligere sanktioner.

- Men vi vil ikke have sanktioner for sanktionernes skyld. Vi har virkelig brug for dialog. Vi bliver nødt til at tale med Rusland, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip