Ukrainsk præsident har god undskyldning for at flygte

Mens demonstranter kaster sten mod kampklædte sikkerhedsstyrker i Ukraines hovedstad Kijev, hvor de største protester siden den Orange revolution udspiller sig, har præsidenten tirsdag valgt at forlade landet og rejse til Kina.

Men Viktor Janukovitj har en god grund til at stikke af, vurderer Ukraine-ekspert, adjunkt Jakob Tolstrup fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

- De fleste ledere ville nok blive hjemme i den situation, men Janukovitj har en ret god grund, for han står i en situation, hvor han har afvist EU. Så nu skal han til at forhandle med Rusland, og det Ukraine har brug for i denne dårlige økonomiske situation er lån.

- Det er meget presserende for ham, at han kan lande en aftale, der kan bringe ham ud af de økonomiske problemer på kort sigt, siger Jakob Tolstrup.

Ukraine har brug for penge til at betale gasregninger og afdrag på gæld, og han står stærkere, hvis han inden forhandlingen med Rusland har været en tur i Kina for at få et tilbud.

- Ukrainerne har forhandlet med EU og med Den Internationale Valutafond, IMF, men IMF kræver dybdegående økonomiske reformer, og det koster på den korte bane i form af arbejdspladser og det, at man ikke længere kan subsidiere virksomheder.

- Så det er smertefuldt for ham at vælge den løsning på den korte bane. Han skal forhandle med Rusland om et lån, men hvis han inden da har været i Kina for at forhandle en alternativ lånemulighed, så har han mere at forhandle med i Rusland.

- Står han derimod helt nøgen, når han kommer til Rusland, så kan russerne bestemme præmisserne.

Kineserne vil ifølge Jakob Tolstrup kræve nogenlunde det samme som russerne, blandt andet eksklusiv adgang til investeringer i landet og mulighed for opkøb af virksomheder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip