Ukrainsk separatistleder trækker sig i Donetsk

Den selvudnævnte premierminister i den såkaldte Folkerepublikken Donetsk i det østlige Ukraine, Aleksandr Borodaj, trækker sig fra posten, skriver Reuters.

I stedet skal en lokal mand, Aleksandr Sakhartjenko, tage over efter ham. Borodaj, der er russisk statsborger, vil nu være vicepremierminister, siger han på et pressemøde.

Nyheden om lederskiftet kommer, efter at kilder tidligere på dagen sagde til Reuters, at udskiftningen var på vej.

At erstatte den russiske Borodaj med en lokal ukrainer skulle angiveligt være en reaktion på, at vestlige lande vedholdende har insisteret på, at de prorussiske separatister i virkeligheden er styret af Moskva.

Aleksandr Borodaj har indtaget en fremtrædende rolle i forbindelse med det prorussiske oprør, der i de seneste måneder har ført til voldsomme krigshandlinger i den østlige del af Ukraine.

Da et passagerfly fra Malaysia Airlines i sidste måned efter alt at dømme blev skudt ned, var det Borodaj, der forhandlede om udleveringen af flyets sorte bokse samt ligene af de 298 personer, der var om bord på flyet.

- Han er en rigtig chef, en klog person og en stor leder, siger Borodaj om sin efterfølger, der på et pressemøde er klædt i en grøn camouflage-jakke.

Den ukrainske Sakhartjenko, der stammer fra Donetsk, er i slutningen af 30'erne og har stået i spidsen af en tungt bevæbnet oprørsenhed ved navn Oplot.

Under hans ledelse har enheden taget del i nogle af de mest voldsomme kampe i det østlige Ukraine. Gruppen af krigere stammer egentlig fra en sportsklub, der dyrkede kampsporten martial arts.

Aleksandr Sakhartjenko var blandt de første separatister, der besatte den regionale regeringsbygning i Donetsk, da det prorussiske oprør for alvor tog fart i marts.

I kølvandet på kampene i Ukraine har EU og USA indført en række sanktioner mod Rusland og flere separatistledere i Ukraine.

Mens Borodaj figurerer på EU's sanktionsliste, er den nye premierminister indtil videre gået fri.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip