Ukrainske separatister vender valget ryggen

Det er svært at spå om, hvordan parlamentsvalg ender, men én ting var på forhånd ventet, når ukrainerne søndag går til stemmeurnerne.

Nemlig at de prorussiske separatister i det østlige Ukraine ville boykotte valget.

- Der er intet godt i vente fra disse valg i Ukraine. Krig, bombardementer, al denne rædsel vil fortsætte, siger Natalie, som er bosat i Donetsk, der er en af separatisternes hovedborge.

Der var ingen valgkabiner i områderne i den østlige del af landet, som er kontrolleret af separatisterne. Regeringen i Kijev besluttede sig for end ikke at forsøge at afholde valg der, og separatisterne ville sandsynligvis også nægter at lade folk stemme.

Det betyder, at omkring tre millioner mennesker ikke får mulighed for at afgive deres stemme.

- Jeg kender ikke nogen, der har intentioner om at forlade Donetsk for at gå ud at stemme, siger en ung mand, der befinder sig i byens stort set øde gader. I baggrunden høres sporadiske eksplosioner og artilleri.

I teorien kan indbyggerne i steder som Donetsk frit forlade byen og stemme andetsteds i Ukraine, men de skal i så fald begive sig ud på en længere rejse, i hvad der fortsat er en anspændt konfliktzone.

Folk, der har et ønske om at stemme, skulle i så fald forbi bevæbnede oprørere, der er imod enhver, der tager del i den demokratiske proces.

At forlade en af de separatistiske regioner betyder, at man skal passere gennem kontrolposter og risikere at blive anklaget for at trodse de selvudråbte separatistiske regioner i Donetsk og Lugansk.

- Der har ikke været mere trafik gennem vores kontrolposter end sædvanlig. Jeg tror, at meget få mennesker agter at gå ud for at stemme. Det er ikke deres sag, siger en kommandant på hovedvejen til Dnipropetrovsk, der kontrolleres af regeringen i Kijev.

I omegnen af 36,5 millioner mennesker er stemmeberettigede.

Separatisterne afholder deres eget valg den 2. november med henblik på at udråbe en folkerepublik.

Valget ventes at give præsident Petro Porosjenkos politiske blok den dominerende magt i parlamentet, hvor prorusserne til gengæld får mindre indflydelse.

Der er udkommanderet 61.000 politifolk til at passe på valghandlingen i landet med 46 millioner indbyggere.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip