Ulovligt at lade handicappede betale for hjælp på ferien

Kommuner, der har ladet handicappede betale for at få en pædagog med på ferien, har overtrådt loven. Kommunerne skal betale pengene tilbage - også selv om der ikke foreligger en klage, skriver Jyllands-Posten.

I en konkret sag har Statsforvaltningen afgjort, at Favrskov Kommune skal betale en udviklingshæmmet kvinde 12.655 kroner tilbage. Kvinden betalte de mange penge for at få en pædagog med fra det botilbud, hvor hun bor, da hun skulle på ferie på Mallorca.

Samtidig kommer Statsforvaltningen med den principielle tilkendegivelse, at Favrskov - og dermed alle andre kommuner - skal gå tilbage i arkiverne og finde alle de tilsvarende sager. Disse borgere skal nemlig også have deres ulovlige rejsepenge tilbage, skriver avisen.

Formanden for landsforeningen for udviklingshæmmede, LEV, Sytter Kristensen, kalder afgørelsen for helt rimelig.

- Jeg kunne da ikke forestille mig andet end, at de handicappede skal have deres penge tilbage - også selvom de ikke konkret har klaget over betalingen, siger hun ifølge avisen.

Striden handler om de rejser og udflugter, hvor botilbuddet har lagt omkostningerne til pædagogernes tur over på beboerne. Og allerede i foråret konstaterede både Socialministeriet og Kommunernes Landsforening, KL, at det er ulovligt.

I stedet for at opkræve penge til pædagogens ferierejse fra beboerne, der skal på tur, skal pengene lægges på den generelle takst for at bo i botilbuddet, lød det dengang.

Favrskov Kommune kender endnu ikke de fulde konsekvenser af afgørelsen. Kommunen vil nu drøfte Statsforvaltningens afgørelse med KL, der over for avisen påpeger, at kommunen har mulighed for at indbringe afgørelsen til Økonomi- og Indenrigsministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip