Ultranationalist og bosætternes sikre støtte gør comeback

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Avigdor Lieberman fra Israels yderste højrefløj og hans parti, Yisrael Beitenu, er snart tilbage i landets regering.

Det fortæller turistminister Yariv Levin til Israel Radio. Også ultranationalistens talsmand bekræfter nyheden over for nyhedsbureauet AFP.

Embedet i forsvarsministeriet er ledigt, efter at Moshe Yaalon fredag trak sig i vrede over premierminister Benjamin Netanyahus kurs.

Yaalon har begrundet beslutningen med, at Netanyahu lefler for Israels ekstremister. Avisen Times of Israel skriver onsdag i en analyse, at "han var manden, der holdt Israel ude af krigen" i nabolandet Syrien.

Aftalen betyder, at Lieberman igen bliver forsvarsminister. Samtidig vokser Netanyahus regering til 66 medlemmer i parlamentet med 120 sæder.

Omrokeringen ventes officielt på plads i parlamentet onsdag klokken 10 dansk tid.

Liebermans parti har sikret sig mere end posten som forsvarsminister og generel indflydelse på regeringens politik.

Den 57-årige politiker med de sovjetiske rødder har sikret en pulje på 1,4 milliarder shekel (2,4 milliarder kroner) til israelske pensionister, som er indvandret fra det tidligere Sovjetunionen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er hos den gruppe, at Lieberman har sin store vælgeropbakning.

Benjamin Netanyahu har forsøgt at overbevise skeptikere om, at han trods ultranationalistens comeback fortsat vil kæmpe for fred med palæstinenserne. Han har også lovet at holde øje med forsvarsministeriet - herunder kontrollen med Vestbredden.

57-årige Lieberman er klar modstander af fredsforhandlinger med palæstinenserne, og han er en solid støtte til de israelske bosættere på Vestbredden.

Han har tidligere været blandt andet udenrigsminister i Israel.

/ritzau/dpa