Underhus stemmer om Camerons forslag til EU-afstemning

Underhuset i det britiske parlament har med overvældende flertal stemt for at støtte regeringens plan for en folkeafstemning om EU-medlemskabet.

Ifølge forslaget vil briterne ved afstemningen - der er planlagt til afvikling inden udgangen af 2017 - blive spurgt: "Skal Storbritannien forblive medlem af EU?"

Medlemmerne i Underhuset stemte ved tirsdagens andenbehandling for lovforslaget med 544 stemmer mod 53, og det skal nu i udvalgshøring. Loven har fortsat lang vej til endelig godkendelse.

Den britiske regering fremlagde tirsdag lovforslaget om EU-afstemningen, som premierminister Cameron har talt om - og lovet vælgerne - i efterhånden temmelig lang tid.

Cameron har erklæret, at han går ind for fortsat britisk medlemskab af unionen, men i en ny og bedre version af "samarbejdet."

Derfor har Cameron også lovet, at han inden afstemningen vil forhandle bedre britiske vilkår for EU-forholdet med sine kolleger i unionen.

Den mission indledte han tidligere på året med besøg i en række europæiske hovedstæder.

Cameron har sagt, at afstemningen bliver gennemført inden udgangen af 2017.

- Der bliver skrevet historie i Underhuset i dag, når parlamentarikerne beslutter, om de skal give folk mulighed for den første folkeafstemning om EU-medlemskab i 40 år, skrev Cameron på Twitter inden debatten. Han deltog ikke selv i tirsdagens debat.

Ifølge den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, kan afstemningen komme før tid, hvis Camerons forhandlinger med EU-partnere skrider hurtigt frem.

Hammond advarer imidlertid om, at "forhandlingerne med de 27 øvrige medlemslande ikke bliver lette, og det falder ikke i hak natten over."

- Der er brug for en åben forståelse af, at dem, som ikke er del af denne kerne (eurogruppelandene, red.), heller ikke nødvendigvis skal søge et tættere unionssamarbejde, siger Hammond.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip