Undersøgelse: Danske unge er politisk toptunede

Skrevet af admin

31/03/2014

Mest læste i dag

Danske unge er blandt de mest politisk aktive i Europa. Deres politiske engagement ligger langt over EU-gennemsnittet og overgås kun af unge i Finland og Sverige.

Det viser en undersøgelse, 'Social situation of young people in Europe', som den europæiske forskningsinstitution Eurofound har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af 16-29-årige i EU's medlemslande.

Eurofound har i 2012 spurgt de unge om deres politiske aktiviteter i det foregående år. Det skriver ugebrevet A4.

Hele 39 procent af danske unge havde været politisk aktive i løbet af året i form af enten mødeaktivitet, deltagelse i demonstrationer, underskriftindsamlinger eller kontakt til politikere eller embedsværk.

EU-gennemsnittet er på 27 procent, og i lande som Portugal, Polen, Malta, Bulgarien og Ungarn er andelen af politisk aktive unge nede på 15 procent eller derunder.

Og på ét område kommer danske unge ud på en klar førsteplads i den europæiske sammenligning.

19 procent af de danske unge har deltaget i et møde i enten deres fagforening, et politisk parti eller en politisk aktionsgruppe.

Det kan kun seks procent af de unge i EU som helhed prale af. Selv svenske unge, der ellers topper den politiske aktivitetsliste, markerer sig kun med 15 procent, der har været til politisk møde.

Signe Bo, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), mener, at der er grund til at være stolt over tallene.

- Normalt er tesen, at de unge er uengagerede og ikke gider gå til møder. Men danske unge har holdninger og meninger og er ikke bange for at give dem til kende.

- Det her understreger, at de gerne vil diskutere med andre og ønsker nogle sociale relationer omkring det at være politisk aktiv. Og det kan jeg kun være glad for, siger hun.

/ritzau/