Undersøgelse: Danskerne drømmer om nordlys

Den kulsorte nattehimmel, der med et, ganske langsomt, lyses op i grønne, gule og rødlige nuancer. Et sælsomt, vidunderligt og overvældende syn, som kun kan opleves højt mod nord. Det er nordlyset – et af de mest fantastiske lysfænomener, man kan drømme om at se.

Prisfald: Skisportssteder med billigere hoteller

Og det gør rent faktisk godt halvdelen af os danskere – nærmere bestemt ønsker 51 procent af os at rejse til en destination, hvor man kan opleve det lysende naturfænomen, nordlys. Det viser en helt ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for VisitSweden.

- Nordlyset står højt på ønskelisten hos danskerne. Og det er ikke så mærkeligt, for det er en helt unik oplevelse at stå dér i den store, rungende stilhed og lade sig overvælde af det særlige gul-grønne skær på himlen – kun akkompagneret af lyden af éns eget åndedræt og den knitrende sne under støvlerne. Og det bedste af det hele er, at drømmen om nordlyset kun ligger 2,5 time væk med den direkte flyrute fra København til Kiruna, siger Anna Kron Boysen, PR Manager hos VisitSweden, i en pressemeddelelse.

Sverige er en af de allerbedste nordlys-destinationer i verden

Selvom mange danskere drømmer om at se nordlys, er det faktisk de færreste, der ved, hvor de mest optimale forhold for at se det smukke himmelfænomen er. Langt over halvdelen – 60 procent – peger nemlig på Norge og Grønland som de bedste steder i verden at opleve nordlys, mens blot 2 procent peger på Sverige og kun 3 procent mener, at Alaska er det mest optimale sted.

Og ifølge Peter Stauning, nordlysekspert hos DMI, er Alaska det mest optimale sted i verden at se nordlys skarpt efterfulgt af det nordlige Sverige:

- Ved Kiruna i det svenske Lapland er vejret tørt og klart og omgivelserne er mørke og fri for bybelysning. Desuden ligger Kiruna centralt i den såkaldte nordlyszone og er derfor fri for den fugtige luft fra Atlanterhavet. Det er de perfekte forhold til at se nordlys, siger Peter Stauning og tilføjer:

- Derfor kan man faktisk også – afhængigt af vejret og bedst i perioder med så lidt månelys som muligt – her se fantastisk nordlys stort set hver eneste aften.

Kan ikke få hænderne ned: Rejseselskab solgte for over 54 millioner kroner på en uge

Netop i år er det den bedste sæson for nordlys i 12 år, hvilket er endnu en stærk grund til at tage rejsen til det svenske Lapland, hvis drømmen er at opleve fantastisk nordlys.

Her er de bedste steder i verden at se nordlys:

1.  Alaska

2.  Kiruna, det svenske Lapland

3.  Narsarsuaq, Grønland

4.  Akureyri, Island

 

Dagens Gossip