Undersøgelse: Danskerne savner frisk dansk mælk på ferien

Skrevet af Elo Christoffersen

|

05/08/2013

Dagens topnyheder

Sommerens sidste store hjemrejseweekend er netop overstået, og igen i år har knap hver anden dansker holdt sommerferie i udlandet eller er på vej til at gøre det. Vi rejser efter sol og varme, unikke oplevelser og et afbræk fra hverdagen. Og for de fleste er god mad og drikke en vigtig del af ferien. Men vi mangler noget på bordet.

Mange danskere savner nemlig rugbrød og frisk dansk mælk på ferien. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Arla.

Vi savner den ægte vare

I undersøgelsen svarer halvdelen, at de savner det kernerige, grove brød mest, når de er på ferie. 21 procent glæder sig til at komme hjem til frisk mælk. Og de 18-35-unge glæder sig særligt meget. 36 procent i aldersgruppen 18-35 år savner først og fremmest mælk. På tredje- og fjerdepladsen kommer leverpostej og lakrids.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

- Når man drikker mælk og spiser rugbrød i udlandet, er det ofte som at gå til koncert med et kopiband. Det ligner ved første øjekast den ægte vare, men kvalitetsforskellen bliver hurtig tydelig. Og så bliver vi mindet om, hvor meget vi for eksempel savner den helt friske og kolde mælk, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken.

- Mange steder i udlandet er mælken ikke frisk, men varmebehandlet, så den bliver langtidsholdbar. Og for danske forbrugere føles det helt forkert, når vi skal tage en lunken mælk ned fra hylden fremfor at vælge en kølig, frisk mælk i køledisken. Dén forskel sætter sig billedligt talt på smagsløgene, fortsætter hun.

Danskerne er flasket op med frisk mælk

Noget tyder da også på, at danskerne længes efter netop friskheden, når de under sydens sol vil have mælk i glasset eller over cornflakesene.

68 procent forbinder dansk mælk med ”friskhed”, mens 57 procent fremhæver ”kvalitet”. 72 procent konstaterer samtidig, at det er vigtigt for dem, at deres mælk kommer fra Danmark.

Top 5: Disse fødevarer savner vi mest på udlandsferien

1.  Rugbrød (Alle: 50 pct.)

2.  Frisk mælk (Alle: 21 pct.)

3.  Leverpostej (Alle: 17 pct.)

4.  Lakrids (Alle: 14 pct.)

5.  Spegepølse (Alle: 7 pct.)

Top 5: Det forbinder vi med dansk mælk

1.  Friskhed (68 pct.)

2.  Kvalitet (57 pct.)

3.  God smag (54 pct.)

4.  Høj fødevaresikkerhed (49 pct.)

5.  Sundhed (29 pct.)