Undersøgelse: Kun hver tredje voksen bruger altid cykelhjelm

Elo Christoffersen

|

04/10/2013

Dagens topnyheder

Når de danske cyklister springer op på jernhesten og tramper i pedalerne, er det kun én ud af tre, der har cykelhjelm på. 11 procent bruger den sjældent, og mere end hver anden cykler aldrig med hjelm.

Sådan ser virkeligheden ud på cykelstierne ifølge en ny undersøgelse, som Gallup TNS har foretaget for Gjensidige Forsikring.

Vanvidsvideo: Cyklist kører ud foran tog

Og det ser ikke ud til at blive bedre. De seneste tal er nemlig så godt som identiske med tallene fra 2012, hvor det ligeledes kun var en tredjedel, der spændte hjelmen hver gang, de begav sig ud i trafikken.

- Det er påfaldende, at det øgede fokus på brugen af cykelhjelme ikke har affødt en effekt i antallet, der bruger dem. Vi er selvfølgelig glade for at se, at der ikke er færre danske cyklister uden cykelhjelm, men at det stadig kun er én ud af tre voksne, der bruger hjelm, viser, at vi endnu ikke er i mål, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic, i Gjensidige Forsikring, i en pressemeddelelse.

Cykelhjelmen kan potentielt set redde liv og forhindre alvorlige ansigts- og hovedskader, hvis man vælter på cyklen. Men det budskab er åbenbart ikke slået igennem i den danske befolkning.

Læs også: Ny cykelhåndbog skal få børnene sikkert i skole

En af de dårlige undskyldninger for at undgå hjelmen er stadig forfængelighed. Hele 13 procent vælger udseendet over sikkerheden. Men mest påfaldende er de 14 procent, der svarer, at de ikke har behov for den.

Undersøgelsen viser også, at hver anden mener, at det skal være lovpligtigt både for børn og voksne at bruge cykelhjelm.  Dette kan fremstå lidt overraskende, da kun hver tredje voksne rent faktisk selv bruger cykelhjelm. Blot én ud af fire er modstander af, at det skal være ulovligt at køre uden hjelm.