Undersøgelse: P-piller kan krympe din hjerne

De syntetiske hormoner som findes i p-piller har længe været skydeskive for hormonelle forstyrrelser hos kvinder. Pillen er også sat i forbindelse hjernesvulster og Crohns sygdom.

Nu viser en ny undersøgelse, som er publiseret i det videnskabelige tidsskrift Human Brain Mapping, at pillen også påvirker hjernen i højere grad end man først har antaget. 

Hjerneforskere fra UCLA har undersøgt 90 kvinder, hvor de to hjerneområder, lateral orbitofrontal cortex og posterior cigulate cortex, viste sig at være tyndere hos kvinder, som brugte p-piller sammenlignet med kvinder, som ikke brugte p-piller. 

Læs også: 6 vaginal-lugte du skal kende og være opmærksom på

Lateral orbitofrontal cortex er den del af hjernen, som beskæftiger sig med følelser og belønninger. Posterior cigulate cortex beskæftiger sig med vores egen tankegang og viser eksempelvis aktivitet, når vi genkalder personlige minder. 

Men det er ændringerne i lateral orbitofrontal cortex, som er mest interessante, da dette måske kan være svaret på, hvorfor nogle kvinder oplever angst og depressive tanker, når de begynder på p-piller. 

- Nogle kvinder får emotionelt negative tanker når de begynder på oral præventionspiller, men resultaterne i forskningen om årsagen har været blandet,- fortæller Nicole Petersen, ledende forsker i undersøgelsen, til Huffington Post.

Læs også: Flere unge kvinder skifter p-pillen ud med spiral

Hun uddyber med at fortælle, at resultaterne af deres undersøgelse derfor kan være svaret på hvorfor nogle kvinder oplever triste tanker i forbindelse med brugen af p-piller. Hun understreger også, at man ikke ved om tilstanden er permanent eller om hjernedelene normaliserer sig selv efter endt brug af p-piller.

- Resultaterne fra denne undersøgelser giver os et udgangspunkt at arbejde ud fra og det første, som vi skal se nærmere på, at p-pillens evne til at regulere følelser,- siger hun. 

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip