Undgå at blive fuppet: Se hvordan tricktyvene arbejder

Holger Madsen

11 år siden

|

07/06/2013

Dagens topnyheder

Det er højsæson for tricktyve, og hver eneste dag optræder de på politiets døgnrapporter landet over.

Alt fra ældre kvinder, der bliver svindlet i deres egen lejlighed, til kunder i shoppingcentre, hvor tricktyvene stjæler mobiltelefonerne.

Derfor er der lige nu grund til at udvise stor forsigtighed, så du ikke ender som offer for tricktyvene.

Her har vi samlet de bedste råd i kampen mod tricktyveri:

Tricktyveri på gaden

En bil kører op på siden af dig, en person stiger ud og spørger på udenlandsk og på påtrængende vis efter hospitalet eller et andet sted, mens der fremvises et landkort.

Når du har vist vej til stedet, bliver personen ovenud lykkelig. Pågældende vil gerne kramme dig og holde dig i hånden. og som en gestus vil personen forære dig et guldsmykke.

Desværre er det hele ofte et skuespil i den hensigt at tage dine fingerringe af eller også får du sat en falsk guldkæde om halsen, alt imens din egen guldkæde bliver åbnet og stjålet.

Hvis du bliver udsat for denne slags henvendelser, skal du derfor sørge for at holde personerne på afstand, og om muligt forlade stedet.

Tricktyveri af Iphones

Iphones er populære. De fleste medbringer deres mobiltelefoner overalt, og lader den ligge foran sig hos frisøren, på caféen osv. Vi har set flere hændelser, hvor en person, ofte udlænding, kommer hen og placerer et kort over mobiltelefonen.

Der spørges herefter om vej til et givent sted, og når gerningsmanden har fået anvist en retning til stedet, pakker han høfligt kortet sammen og forlader stedet – sammen med mobiltelefonen!

Du bør derfor ikke lade din mobiltelefon ligge foran dig. Hvis du bliver udsat for ovenstående, skal du straks tage din mobiltelefon og afvise personen eller give en meget hurtig anvisning af retning.

Tricktyveri fra hæveautomater

Du skal hæve penge i en hæveautomat, og da du er færdig, er der en venlig mand, der prikker dig på skulderen og viser dig, at du har tabt en 200 kr. seddel på jorden. Du samler den op, tager dine penge, dankort og forlader stedet.

I virkeligheden er der sket det, at en gerningsmand har afluret din kode, og mens du får afledt din opmærksomhed med 200 kr. sedlen, bliver dit dankort ombyttet med et andet dankort i samme farver.

Da du ikke ved, at du er blevet snydt, tror du, at du har dit eget kort og foretager ikke spærring af kortet.

Gerningsmændene har derfor god tid til at foretage adskillige uretmæssige hævninger på kortet.

Du skal derfor ikke lade dig distrahere, når du står ved hæveautomaten.

Hvis du skulle blive udsat for ovenstående, skal du derfor blot fuldføre dit forehavende og herefter henvende dig i banken og fortælle, hvad du har oplevet.

Banken vil hjælpe dig med at med at spærre dit kort og sikre overvågningen af kortet og at politiet bliver kontaktet.

Tricktyveri i beboelse

En person, du ikke kender, henvender sig til dig foran døren til opgangen. Pågældende tilbyder at bære dine varer op i lejligheden, eller også henvender personen sig direkte ved din hoveddør.

Personen fortæller nu, at vedkommende er fra hjemmeplejen/kommunen, eller er en ny lejer i ejendommen, der gerne vil se indretningen, en der skal tage mål til et nyt køkken, en der gerne vil se komfuret, en der vil undersøge, om der er vandskade osv.

Personen er ofte meget venlig, men samtidig myndig og bestemt.

Personens eneste hensigt er at aflede din opmærksomhed og føre dig til f.eks. køkkenet, mens en eller flere medgerningsmænd indfinder sig på bopælen, hvor de gennemroder skuffer, kommoder mv. i håbet om at stjæle guld og kontanter.

Bed derfor altid om at se ID, inden du lukker folk ind, du ikke kender, som du ikke har inviteret eller forventer vil komme. Sørg for at opholde dig centralt på bopælen, så du kan overskue, om der er flere tilstede. Opbevar ikke store værdier på bopælen. Gem dine værdier et utraditionelt sted.

Ret henvendelse til dine naboer, hvis du skulle blive udsat for noget lignende.

Hjælp politiet

·         Hvis du skulle blive udsat for tricktyveri, skal du forsøge at skabe kontakt til folk omkring dig og gøre dem opmærksomme på, hvad der foregår.

·         Hold afstand til personerne, bed dem venligt, men bestemt, om at forlade stedet.

·         Skab dig et overblik over personernes signalement, noter dig registreringsnummeret på en eventuelt bil.

·         Hvis du skønner, det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, kan du tage fotos af gerningsmændene samt køretøj.

·         Kontakt øjeblikkeligt politiet på 114, eller i hastende tilfælde på 112, giv en nøjagtig beskrivelse af gerningsstedets adresse, signalement af gerningsmændene, beskrivelse af køretøj, oplysninger om registreringsnummer samt en flugtretning.

Vigtig information i kampen mod tricktyvene - så del den gerne med dine venner på Facebook.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information