Undgå en dyr bilferie: Her er de europæiske trafikregler, du ikke kender

Sommer er lig med bilferie for mange danskere, men turen i bil gennem Europa kan hurtigt blive dyr, hvis man ikke kender de meget forskellige regler, der gælder på vejene i EU. 

Det fortæller Dennis Lange, der er jurist i FDM til dagens.dk. 

Hvert år får hundredevis af danskere uddelt bøder på de europæiske veje, men selvom det er et fåtal, der skyldes de mildest talt overrraskende europæiske regler, så er der alligevel god grund til at være opmærksom. 

Tyskland

- Her er det værd at vide, at din fodbeklædning kan være afgørende, når skyldsspørgsmålet skal findes i tilfælde af en ulykke. Selvom der ikke er direkte forbud mod at køre i klipklappere og badesandaler, så kan valget af fodtøj spille ind, når ansvaret skal placeres i tilfælde af et uheld, fordi fodtøj, der ikke sidder ordentlig fast på foden, er at betragte som 'ikke-egnet' til kørsel. 

- Det er ikke tilladt at løbe tør for benzin på de tyske motorveje. Det forventes, at føreren er forudseende nok til at have benzin nok på bilen til som minimum at komme frem til næste tankstation, og derfor må man ikke parkere i nødsporet, fordi man løber tør. Det bliver betragtet som en ikke-gyldig årsag til at holde ind, og det vil udløse en bøde. 

- Hvis du holder bag en skolebus, der holder ind til siden for at samle passagerer op, må du ikke overhale den, men du skal i stedet vente, til den kører videre, før du forsøger at overhale. 

Sverige

- Hvis du kører på landevejene, vil du se, at der i højre side er noget, der minder om et nødspor med stiplede linjer. Men det er ikke et nødspor. Årsagen er, at hvis der kommer en hurtigkørende bil bagfra, skal man trække ind i sporet, så den bagvedliggende bil kan passere. 

Frankrig

- Når du er væk fra motorvejene, vil du se, at der er lyssignaler, der udover at have det røde og grønne signal, også har et gult der blinker. Når det sker, betyder det, at du godt må køre frem, men at du har højrevigepligt. Lyssignalet er med andre ord sat ud af kraft. 

- Hvis du holder bag en sporvogn, der samler passagerer på, må du ikke overhale den. 

- Hvis du kun har haft kørekort i tre år eller derunder, skal du køre med nedsat hastighed. Det vil sige 80 kilometer i timen på landevej og 110 km/t på motorvejen. 

Italien

- Hvis du har haft kørekort i tre år eller derunder, må du højst køre 90 på landeveje og 100 på motorvejen. 

- Derudover er der rigtig mange danskere, der får bøde i Italien hver sommer, fordi de kører ind i byernes bymidter. De er som oftest lukket for bilister uden særlig tilladelse, og det er nu engang de færreste danskere, der har det. Der er et normalt indkørsel forbudt-skilt ved indgangene, men ofte overser danske bilister det. Det gør de kameraer tilgengæld ikke, der sidder ved skiltene. De filmer bilisternes nummerplader, og sørger for at der bliver sendt en bøde. 

 

 

Dagens Gossip