Ung tyrker fængsles 14 måneder for at fornærme Erdogan

En tyrkisk ingeniørstuderende er anholdt efter at være idømt en dom på 14 måneders ubetinget fængsel for at have fornærmet Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, da denne endnu var premierminister.

Aykutalp Avsar blev torsdag aften anholdt af politiet i den centralanatolske provins Kayseri, skriver nyhedsbureauet DHA og avisen Hürriyet fredag.

Den unge mands advokat vil anke dommen i håb om at få den ændret til en betinget straf.

Avsar, der er formand for den radikale venstrefløjs studenterunion TGB, kaldte under de voldsomme protester i Istanbuls Gezi-park i juni 2013 Erdogan for en diktator.

Demonstrationerne begyndte som protester mod byplanlægning, men de udviklede sig til landsdækkende protester mod Erdogan-regeringen og den voksende islamisering af Tyrkiet.

Erdogan fra det islamistiske AK-parti er siden blevet tyrkisk statsoverhoved og beskyldes af sine kritikere for at udvise en stadig mere totalitær opførsel.

De senere uger er større antal tyrkere - fra studerende til berømtheder - blevet mødt af anklager om, at de har brudt loven ved ikke at udvise tilstrækkelig respekt for præsidenten.

I den tyrkiske straffelov er der en paragraf, hvorefter det kan straffes med op til fire års fængsel, hvis man fornærmer præsidenten, mens hån af regeringen kan koste op til to års fængsel.

I sidste uge blev en 16-årig skoleelev stillet for retten i byen Konya, fordi han skal have beskyldt præsidenten for at være korrupt. I en lignende sag har en 17-årig elev fået en betinget dom i Antalya.

Så sent som fredag gennemførte tyrkisk politi ransagninger i Istanbul og Fethiye, hvor to kvinder og en mand blev arresteret for at have fornærmet præsidenten på Twitter.

Erdogans modstandere kritiserer præsidenten for i stigende grad at have fået storhedsvanvid, og de siger, at myndighederne er med til at opbygge en personlighedskult omkring den tyrkiske leder, som har været ved magten siden 2003.

Kritikken preller af på præsidenten, som fredag i en tale i Ankara nok engang i skarpe vendinger angreb Gezi-protestbevægelsen.

- Ungdommen i dette land består hverken af de vandaler, som man så ved Gezi, eller af de provokatører i nederdele, som sætter gaderne i brand, siger Erdogan om en nylig mandedemonstration i Istanbul mod voldelige overgreb på tyrkiske kvinder.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip