Ungarsk EU-kandidat skal forklare sig igen

Den tidligere ungarske justitsminister Tibor Navracsics' konservative europæiske partifæller i gruppen EPP er klar til at sige god for, at han bliver ny EU-kommissær for kultur, uddannelse, unge og medborgerskab.

Men Ritzau erfarer, at Europaparlamentets kulturudvalg torsdag formiddag ikke har kunnet enes om at godkende Navracsics på basis af høringen i udvalget onsdag aften.

Han vil derfor nu blive bedt om at svare på endnu en runde skriftlige spørgsmål med henblik på, at kulturudvalget kan forsøge at enes på et nyt møde på mandag.

Ulig den britiske kommissærkandidat, Jonathan Hill, er der aktuelt ikke tale om, at Tibor Navracsics skal møde op til endnu en mundtlig høring.

Ifølge Ritzaus oplysninger har der været en temmelig ophedet debat på kulturudvalgets møde for lukkede døre torsdag formiddag.

Fire grupper - De Grønne, venstrefløjen i GUE, de liberale i Alde og højrefløjens EFDD - bad om en afstemning om Navracsics, mens socialisterne i S&D foreslog modellen med et nyt møde på mandag.

Hans egne partifæller i EPP skal have beskyldt flere af de øvrige udvalgsmedlemmer for uretfærdig behandling af kandidaten og for ikke at spørge til det ansvarsområde, han faktisk er indstillet til at forvalte.

En god del af den tre timer lange høring onsdag aften handlede om Navracsics' rolle som justitsminister i Ungarn, der under premierminister Viktor Orbán de seneste år har været under voldsom kritik fra andre i EU for at have problemer med sit demokrati.

Kandidaten brugte flere af sine svar på at forsikre om, at Ungarn ikke har problemer - og at han glæder sig til at blive kommissær og tjene unionens fælles interesser.

Det skete blandt andet som svar på et spørgsmål fra Margrete Auken (SF), der sagde, at hun ikke er overbevist om, at han vil arbejde for den europæiske fortolkning af de fælleseuropæiske rettigheder og vil leve op til sit jobansvar og sikre gennemførelse af EU-ombudsmandens anbefalinger.

Navracsics svarede med at citere fra to centrale paragraffer fra EU-traktaterne om EU's grundlæggende værdier for retsstaten, menneskerettigheder, social mangfoldighed og kommissionens uafhængighed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip