Ungarsk favorit til Oscar storimponerer danske anmeldere

Den danske film "Krigen", der er nomineret til en Oscar i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film, vinder ikke.

Sådan lyder den klare dom fra en række danske filmanmeldere, efter at de har set den ungarske film "Sauls søn", der også er blandt de fem nominerede.

Ifølge Politikens Katrine Holmstrup Yde vinder filmens instruktør, László Nemes, "uden tvivl en Oscars-statuette på søndag". Filmen om livet i en af nazisternes kz-lejr gør et kæmpe indtryk, skriver hun.

- "Sauls søn" er en af de mest ubærlige fiktionsfilm, jeg nogensinde har set. Aldrig har en film så hurtigt og effektivt og så lammende ført os direkte ind i Helvedes rådne hjerter og tvunget os til blive der, skriver hun og kvitterer med seks hjerter.

"Sauls søn" følger hovedpersonen Saul, der er interneret i udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau under Anden Verdenskrig.

Hans job er at genne andre internerede fra togvogne og videre til gaskamre. Filmen handler om hans møde med en lille dreng, som han sætter alt ind på at give en god begravelse på trods af de umulige omstændigheder.

Også Kristeligt Dagblad, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet giver topkarakter med seks stjerner. Sidstnævnte med følgende skudsmål:

- Der serveres ikke lige et lettelsens suk at gå hjem på. Der er heller ikke noget af Spielbergs patos og sentimentalitet fra "Schindlers Liste" eller humoren fra Benignis "Livet er Smukt".

- Til gengæld er "Sauls Søn" et fuldstændig uomgængeligt kunstværk, der ikke prøver at finde mening i det meningsløse.

BT og Berlingske giver hver fem stjerner til den barske fortælling. Berlingske sætter blandt andet ord på, hvorfor man som seer bliver mærket af filmen.

- Vi befinder os midt i mareridtet - på sikker afstand ganske vist, både fysisk og tidsmæssigt, men ikke sikker nok til at beskytte mod det ufattelige: nøgne mennesker, der udryddes systematisk, uden nåde, kun for at blive fjernet og smidt bort som affald - af mennesker.

Særligt for filmen er det, bemærker flere anmeldere, at kameraet aldrig kommer mere end en halv meter væk fra hovedpersonen Saul.

"Sauls søn" har premiere torsdag i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip