Unge arabere tager afstand fra Islamisk Stat

13/04/2016 11:16

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Tre ud af fire unge arabere tager afstand fra Islamisk Stat (IS), mens to ud af fire anser den ekstremistiske gruppe for at være den største trussel mod deres region.

Islamisterne i IS, som har udråbt et "kalifat" i besatte områder i Syrien og Irak, vækker stor modstand blandt unge arabere, viser undersøgelsen Arab Youth Survey, som årligt lodder stemningen blandt unge mellem 18 og 24 år i 16 arabiske lande.

Omkring 78 procent af deltagerne siger, at de aldrig kunne tænke sig at støtte IS - heller ikke hvis gruppen skulle blive mindre voldelig.

13 procent svarer i undersøgelsen, at de kunne støtte IS, mens ni procent svarer, at de ikke er sikre.

For andet år i træk bliver den ekstremistiske gruppe opfattet som den største trussel mod den arabiske verden.

77 procent af de adspurgte siger, at de er urolige over gruppens fremvækst, men kun en ud af seks tror på, at det vil lykkes IS at få etableret en egentlig stat.

Omkring en fjerdedel af de adspurgte giver høj arbejdsløshed blandt unge arabere skylden for den fremgang, som Islamisk Stat har haft blandt nogle grupper. De henviser til udbredt korruption, krige og politisk stagnation i regionen.

Hassan Hassan, der en af de analytikere, som har bidraget til undersøgelsen, siger, at regionens økonomiske problemer helt klart har hjulpet Islamisk Stat.

- Mange i regionen tager måske afstand fra Daesh (Islamisk Stat) på grund af gruppens ekstreme taktik, men Islamisk Stat forstår at udnytte eksisterende problemer, siger han og pointerer videre:

- Islamisk Stat er et symptom på tiltagende problemer, som skal håndteres.

Undersøgelsen, der også omfatter spørgsmål om konflikten mellem Israel og Palæstina og manglen på demokrati, er baseret på 3500 interviews udført af PR-bureauet ASDA'A Burson-Marteller i Dubai.

/ritzau/Reuters