Unge skal tvinges i skolepraktik

Listerne, hvor tusindvis af elever på landets erhvervsskoler står opført, fordi de venter på at få en praktikplads, skal være væsentlig kortere, skriver Politiken torsdag.

En aftale mellem arbejdsmarkedets parter (DA og LO) og Undervisningsministeriet betyder, at der nu hankes gevaldigt op i ventelisterne.

Blandt andet skal alle elever, der står i venteposition - og dermed ikke kan gennemføre deres uddannelse som for eksempel tømrer, frisør eller mekaniker - fremover til faste samtaler om deres situation. Her skal de vejledes i, hvordan de kommer videre.

Viser det sig, at de ikke er villige til at tage i praktik på et af landets 50 praktikcentre eller flytte til en anden landsdel for at tage en ledig praktikplads i en virksomhed, vil de blive smidt af ventelisten.

- I den situation er man ikke længere reelt praktiksøgende i forhold til, at man ønsker at gøre sin uddannelse færdig. Lige nu er der for mange, der bare står i køen og figurerer som praktikpladssøgende, men som faktisk ikke er det, siger undervisningsminister Christine Antorini (S) til Politiken.

Lige nu står det højeste antal erhvervsskoleelever i ti år i kø. 13.200 elever venter på at komme i praktik i en virksomhed. Knap 8000 af dem er i praktik i et praktikcenter på en erhvervsskole, men resten står helt uden plads og er derfor ikke på vej til at gennemføre uddannelsen.

De lange ventelister er med til at give erhvervsuddannelserne et dårligt ry, siger Henrik Bach Mortensen, der er direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

- Nogle forældre og uddannelsessøgende unge hæfter sig ved de lange ventelister for praktikpladssøgende, og at man derfor ikke kan være sikker på at kunne gennemføre en erhvervsuddannelse.

- Men de tal, der er blevet nævnt i debatten, har slet ikke været udtryk for den reelle mangel på praktikpladser, siger han til Politiken.

Aftalen skal kunne føre til, at der oprettes mellem 1000 og 2000 nye praktikpladser. Blandt andet ved, at 55 millioner kroner sættes af til at sende konsulenter på besøg hos virksomheder for at få dem til at tage lærlinge ind.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip