Unicef: 2014 har været et rædselsår for mange børn

Skrevet af admin

|

09/12/2014

Dagens topnyheder

Frygt og fortvivlelse er blevet en del af hverdagen for millioner af børn verden over, og med konflikter som i Syrien, Ukraine og Gaza samt ebolaepidemien i Afrika er 2014 det værste år for børn i lang tid, mener FN's børneorganisation, Unicef.

- Det har været et ødelæggende år for millioner af børn, siger Anthony Lake, der er direktør i Unicef, i en pressemeddelelse.

- Børn er blevet dræbt, mens de fik undervisning i et klasselokale eller sov i deres senge. De er blevet forældreløse, kidnappet, torteret, rekrutteret, voldtaget og endda solgt som slaver. Aldrig i nyere tid er så mange børn blevet udsat for så ubeskrivelig brutalitet, tilføjer han.

Ifølge Unicef er 15 millioner børn fanget i voldelige konflikter i Syrien, Ukraine, Den Centralafrikanske Republik, Det Palæstinensiske Selvstyre, Irak og Sydsudan. På verdensplan lever 230 millioner børn i lande og områder, hvor der er væbnede konflikter.

Organisationen peger på, at børnene risikerer at blive dræbt eller lemlæstet og vidner til ekstrem vold. Mange er derudover underernæret og lever et liv på flugt.

De mange brændpunkter betyder dog, at børnenes lidelser bliver glemt, fordi konflikterne hurtigt går i glemmebogen eller ikke får meget opmærksomhed, fordi de drukner i andre konflikter, mener Unicef.

Det gælder eksempelvis børn i Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudan og Yemen.

Derudover har ebolaepidemien i særligt Sierra Leone, Liberia og Guinea efterladt tusindvis af børn uden forældre, mens omkring fem millioner børn i landene ikke kan komme i skole.

Unicefs direktør opfordrer derfor verden til at gøre en indsats, så næste år bliver en anden historie.

- Verden kan og skal gøre mere for at gøre 2015 til et meget bedre år for alle børn. For hvert barn, der vokser op sikkert, sundt og uddannet, er et barn, som kan bidrage til sin familie, sit lokalsamfund, sit land og vores fælles fremtid, siger Anthony Lake.

/ritzau/