Unicef: Radikalisering skal forebygges med uddannelse

Det er med til at forebygge radikalisering, hvis flygtningebørn kan få en hverdag, der minder om den, de havde i deres hjemland, før de flygtede.

Det fortæller generalsekretær for Unicef i Danmark, Steen M. Andersen, efter at Information skriver, at der er en øget risiko for radikalisering af de mest sårbare syriske flygtninge i Tyrkiet.

Hos Unicef prøver man på at forebygge radikalisering ved blandt andet at få børnene i skole.

-Vi arbejder med at give dem en hverdag, der minder mest muligt om den hverdag, som de kommer fra. Og det er jo for børns vedkommende også en hverdag, der inkluderer leg, sport og så videre.

- Det lyder måske banalt, at bløde værdier skulle forhindre det her. Men det er ikke desto mindre rigtigt, at det er vores erfaring, at jo mere børn kan leve et liv, der er et børneliv, jo mindre er risikoen for, at de får en eller anden form for radikal holdning, siger Steen M. Andersen.

Der er i øjeblikket op til tre millioner syriske flygtninge i Tyrkiet, hvor der er blevet indført undtagelsestilstand efter et mislykket militærkup.

De militante grupper går primært efter at tiltrække unge mellem 15 og 24 år, skriver Information.

Netop derfor tillægger FN's børneorganisation, Unicef, muligheder for uddannelse en stor betydning for at forhindre radikalisering.

Hvorfor der er en øget radikalisering blandt de syriske flygtninge i Tyrkiet, er der ifølge generalsekretæren flere årsager til.

- Børn og unge mennesker har siddet der rigtig længe uden udsigt til, at det bliver bedre. Tværtimod har nogen oplevet, at det er blevet værre. Der er ikke noget håb om noget som helst.

- De er ofte traumatiseret. De har oplevet ting, som ingen børn skulle have lov til at opleve.

- Når der så kommer nogen med en såkaldt let løsning og tilbyder, at man kan bekæmpe det, der er årsagen til det hele, så er der en risiko, som er større end den ellers ville være, siger han og advarer imod risikoen for at tabe en generation på gulvet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip