Unicef vil samle 19,3 milliarder til katastroferamte børn

Tirsdag beder FN’s børneorganisation, Unicef, om et kæmpe katastrofebidrag på hele 19,3 milliarder kroner.

Det sker i forbindelse med offentliggørelsen af organisationens årlige rapport "Humanitarian Action for Children 2015”.

Rapporten giver et overblik over den humanitære situation i verdens kriseramte lande.

Appellen er over dobbelt så højt som for tre år siden. Det skyldes ikke mindst krigen i Syrien, siger generalsekretær i Unicef Danmark Steen M. Andersen.

- Den væsentlige årsag til stigningen er Syrien-konflikten og de mange flygtninge, den konflikt har skabt, siger han til Ritzau.

8 af de 19,2 milliarder er dedikeret til nødhjælp til Syrien og landene omkring. Samtidig vil 212 millioner kroner blive brugt på at hjælpe børn på flugt i Europa.

Appellen inkluderer også hjælp til kriseramte lande, der er stærkt underfinansierede, heriblandt Afghanistan, DRCongo og Sudan.

25 procent af beløbet på 19,2 milliarder kroner skal gå til at sikre uddannelse til katastroferamte børn.

Dermed står uddannelse øverst på listen over tiltag, Unicef gerne vil gennemføre, og det er første gang nogensinde, lyder fra generalsekretæren.

- De her konflikter varer lang tid. Børn bliver jo tabt, når de ikke kan gå i skole mange år i træk. Skolegang er også et element i et normalt liv, det er en indgang til at få venner, og det er vigtigt i traumebehandlingen af børn, siger Steen M. Andersen til Ritzau.

Unicef planlægger at få markant flere børn i skole i 2016. Fra 4,9 millioner børn i 2015 til 8,2 millioner i 2016. Mere end halvdelen af disse vil være syriske børn.

- Vi vil oprette teltskoler og uddanne lærere i lejrene, så de kan undervise børnene, siger Steen M. Andersen.

Omkring 1 ud af 9 børn i verden bor i konfliktzoner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip