Union vil have 7500 soldater til at bekæmpe Boko Haram

Der er behov for i hvert fald 7500 soldater i en styrke, der skal bekæmpe den militante islamistiske gruppe Boko Haram i Nigeria.

Det siger kommissionsformand Nkosazana Dlamini-Zuma fra Den Afrikanske Union forud for et topmøde i unionen fredag.

- Boko Harams skrækkelige mishandlinger, ubeskrivelige ondskab, totale ligegyldighed over for menneskeliv og hensynsløse ødelæggelse af folks ejendele er uden sidestykke, siger Dlamini-Zuma i en meddelelse, efter at unionens freds- og sikkerhedsråd mødtes torsdag aften.

Boko Harams fremfærd er blevet et regionalt problem, som har direkte konsekvenser for Nigeria, Cameroun, Tchad og Niger. De fire lande er gået sammen med Benin om at bekæmpe oprørerne med en multinational "taskforce".

Det indebærer blandt andet en styrke på omkring 3000 soldater, og ifølge Dlamini-Zuma er der efter torsdagens sikkerhedsmøde opnået enighed om ikke at slække på bestræbelserne på at nedkæmpe Boko Haram.

- Derfor anbefales det, at landene i regionen får tilladelse til at udvide styrken op til 7500 soldater, lyder det fra formanden.

Flere end 13.000 personer er blevet dræbt, og over en million er gjort hjemløse som følge af Boko Harams voldsomme fremfærd siden 2009.

- Jeg er dybt bekymret over den nuværende situation, der er forårsaget af Boko Harams terroraktiviteter, og den seneste eskalering af volden, vi har set på jorden, siger Dlamini-Zuma.

Hun tilføjer, at den militante bevægelse potentielt kan destabilisere hele regionen, hvilket kan få "store sikkerhedsmæssige og humanitære konsekvenser".

Nigeria har den største hær i Vestafrika, men er blevet kritiseret både i ind- og udland for ikke at have formået at bremse Boko Haram.

Hærens manglende fremskridt i kampen mod bevægelsen er et stadig større problem for præsident Goodluck Jonathan, som kæmper for at blive genvalgt ved præsidentvalget i februar.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip